Politie pakt inbraakfamilie op in Domburg

Foto: Pixabay; 3839153

Politie Goeree-Overflakkee heeft samen met de politie van Zeeland en zelfs België een inbraakfamilie aan kunnen houden. Het gezin maakte vooral buit langs de kust van Goeree-Overflakkee, Zeeland en een stukje België.

Door Sam Fish

“Het duurde even voordat we de verdachten konden aanhouden, want ze hadden valse identiteitspapieren uit Italië. Het is uiteindelijk gelukt doordat we camerabeelden hadden,” vertelt Sacha Houtman, operationeel expert wijkagent op Goeree-Overflakkee. “We hebben het gezin op kunnen pakken in Domburg. Het betreft een moeder, een vader en zes kinderen. Twee van hen waren al meerderjarig en vier van hen minderjarig. Er zijn in totaal zes personen aangehouden, dat waren de ouders en de kinderen van 20, 18, 17 en 15 jaar oud.” De jongste twee kinderen, van 11 en slechts 1 jaar oud, zijn ondergebracht bij een pleeggezin. Inmiddels zitten alleen de ouders en twee oudste kinderen nog vast. De twee middelste kinderen zijn ook ondergebracht bij een pleeggezin.

Auto inbraken
De familie brak vooral in bij personenauto’s en campers. “Het is de afgelopen zomer natuurlijk enorm warm geweest, we hebben ontzettend veel strandgasten gehad hier op Goeree-Overflakkee, maar ook in Zeeland en natuurlijk ook in België,” zegt Houtman. “Heel de kustlijn staat dan vol met geparkeerde campers en personenauto’s. Als de parkeerplaatsen dan vol staan met rijen aan auto’s en campers dan is het moeilijk om alles in de gaten te houden, zelfs met de inzet van parking watchers door de gemeente. Helemaal als het gaat om een gezin, dat valt niet op tussen alle vakantiegangers.”

Samenwerking
“In de zomermaanden draaiden we deze zomer voor het eerst diensten met politie eenheid Zeeland om extra toezicht te houden op de kustlijn,” laat ze weten. “We hebben er toen voor gekozen om ook een extra auto in te zetten in de avonduren, daar lag namelijk de druk op, maar ook ‘s middags. Die combinatie heeft ervoor gezorgd dat we meer overzicht hadden op de kustlijn.”

Er kon al snel geconstateerd worden dat daar een enorm aantal auto- en camper inbraken was. “In de zomermaanden is er altijd wel een piek in het aantal auto inbraken, maar deze was wel extreem hoog,” vertelt Houtman. “We hebben daarom besloten een lok auto in te zetten. Deze auto ligt vol met spullen die voorzien zijn van een baken, een GPS-tracker. Zo konden we de spullen, en dus ook de verdachten, volgen.”

In de camper van de familie zelf zijn veel spullen aangetroffen die als gestolen waren opgegeven.

Week van de kindermishandeling
“De reden dat we dit nu naar buiten brengen is omdat het de week van de Kindermishandeling is,” zegt Sacha Houtman. “Wat we namelijk hebben gezien binnen dit gezin is dat de ouders een zekere regierol hadden en hun kinderen aan het werk zetten om de inbraken en diefstallen te plegen. Zelf waren zij ook onderdeel van deze inbraken en diefstallen.”

In het gezin is daardoor een scheve verhouding ontstaan. “Men spreekt dan ook niet meer over een duidelijke ouderrol en ontstaat er een scheve machtsverhouding,” zegt Houtman. “Ook hebben we gezien dat er onvoldoende scholing is bij deze kinderen. Je kunt dan dus ook wel spreken over kindermishandeling.”

Onderzoek
Het onderzoek, dat plaatsvond op Goeree-Overflakkee, in Zeeland en in België, is nog niet helemaal klaar, het zit nu in de afrondende fase. “Er zijn inmiddels 160 auto- en camper inbraken die we mogelijk kunnen linken aan deze verdachten. Hoe veel dat er op Flakkee hebben plaatsgevonden is niet helemaal duidelijk, maar toch zeker een stuk of 60 dit zomerseizoen,” laat Houtman weten. “Daar zitten ook een paar brandstofdiefstallen tussen, het was vooral geconcentreerd op de Brouwersdam, wat voor de helft van Goeree-Overflakkee is en dat zien wij vervolgens vanaf Ouddorp uitlopen naar beneden richting België.”

De rechtszaak tegen de familie begint op dinsdag 4 december

Reacties