Wat is belangrijker? School of volksgezondheid?

29 jul 2020, 16:23 Onderwijs
classroom 2093744 1920
Na een bezoek aan een aantal landen is het belangrijk dat je twee weken in quarantaine gaat. Maar geldt dat ook voor scholieren aan het einde van de zomer?
Door Hedwig Heeren
Middelbare scholieren die terugkeren uit een oranje gebied en daarom twee weken thuisblijven van school omdat ze thuis in quarantaine zitten, overtreden de leerplichtwet. Het ministerie van onderwijs waarschuwt de ouders. Ze riskeren een boete omdat de kinderen dan spijbelen.

Kans op oranje of rood

De kans dat een land of bepaald gebied ineens oranje of rood wordt, wordt steeds groter. Dat gebeurde gisteren bijvoorbeeld al met de provincie Antwerpen in België. Maar ook het Spaanse Barcelona kleurt ineens oranje. En als dat gebeurt als je daar op vakantie bent, dan moet je bij thuiskomst dus eerst in quarantaine.
Maar dat geldt dus niet voor de studenten en scholieren ouder dan 12 jaar. De Tweede Kamer is het daar niet mee eens. Ja, als mensen doelbewust afreizen naar een land met een negatief reisadvies, dan is het inschakelen van de Leerplicht logisch. Maar niemand kan weken vooruit in de toekomst kijken en weten wat er in een ‘veilig’ land staat te gebeuren.

Soepelheid mag, maar geen garantie

Het maakt voor de leerplichtwet niet uit of een land al oranje was of niet, zo stelt het ministerie. De leerplichtambtenaar weegt altijd de omstandigheden mee. Hij kan er dus ook voor kiezen om geen boete op te leggen. Dat ligt allemaal aan de uitzonderlijke tijd waarin we leven, maar er is geen zekerheid.
De vraag is dus nu wat zwaarder moet wegen; de volksgezondheid of de leerplicht? Veel partijen in de Tweede Kamer pleiten ervoor om deze zomer af te wijken voor de wet. Ze vrezen dat anders het draagvlak voor de thuisquarantaine afneemt. Het ministerie heeft nog niet gereageerd op de kritiek.