De samenwerking tussen Kibeo en Bibliotheek Zuid-Hollandse Eilanden op het gebied van BoekStart is van start gegaan.
Nu is BoekStart onderdeel van meerdere vestigingen van Kibeo en Wiedewei in de gemeente Goeree-Overflakkee. Deze samenwerking heeft als doel de taalontwikkeling bij kinderen te stimuleren.
Op donderdag 15 mei werd de samenwerking feestelijk afgetrapt bij Wiedewei Sommelsdijk. Als startmoment werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Dat werd gedaan door regiodirecteur Hennie Brasser van Kibeo en Teammanager Onderwijs Eline Jansen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Eilanden. Aansluitend vond een voorleesmoment plaats om te laten zien wat BoekStart precies inhoudt.
Met BoekStart in de kinderopvang brengt een voorleesconsulent regelmatig een bezoek aan de groepen van Kibeo en Wiedewei. De voorleesconsulent biedt de pedagogische professionals ondersteuning door hen te stimuleren om veel verschillende woorden te gebruiken en interactief voor te lezen. Bijvoorbeeld door het verhaal uit te beelden met gebaren en door vragen te stellen tijdens het voorlezen. Of door bijvoorbeeld achteraf samen met de kinderen te praten over het verhaal of de personages. Daarnaast sluit het aanbod aan bij landelijke campagnes zoals ‘De Nationale Voorleesdagen’, waar Kibeo, Wiedewei en de Bibliotheek jaarlijks actief aan deelnemen.
Per vestiging van Kibeo en Wiedewei wordt een pedagogisch professional opgeleid tot voorleescoördinator. Zij volgen een cursus bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Eilanden. In een aantal bijeenkomsten vergaren de voorleescoördinatoren kennis over actuele prenten- en voorleesboeken. Ook leren ze over verschillende werkvormen en het beter betrekken van ouders bij het voorlezen thuis. De samenwerking biedt pedagogisch medewerkers concrete handvatten en inspiratie om lezen structureel onderdeel te maken van de dagelijkse routine.
Voorlezen is een van de belangrijkste manieren om de taalontwikkeling van kinderen te stimuleren. Door al vroeg te beginnen met boeken en taal, beleven kinderen al op jonge leeftijd leesplezier. Daarnaast vergroten ze hun woordenschat en krijgen ze een beter gevoel voor taal. Voorlezen is daarnaast ook goed voor de sociale vaardigheden van kinderen. Zo leren kinderen bijvoorbeeld om op hun beurt te wachten wanneer er vragen worden gesteld over het voorleesboek. Ook leren ze zich in te leven in de personages van het boek, wat hun empathisch vermogen vergroot. Allemaal vaardigheden die op dat moment, maar ook later in het leven, goed van pas komen.