Sommige ouders hebben grote moeite om de laptop te betalen die hun kind voor school nodig heeft. Dat valt hulporganisatie Leergeld Nederland nog steeds op.
Toch moeten ze er veelal zelf een aanschaffen. Dat een laptop in het huidige onderwijs nodig is, daarover is iedereen het wel zo'n beetje eens. Maar de scholen zelf kunnen er hun leerlingen niet voldoende in voorzien.
De computers zouden kosteloos ter beschikking moeten worden gesteld, vindt Leergeld. De huidige situatie roept volgens de organisatie namelijk “belangrijke vragen op over het beginsel van gratis toegankelijk, publiek gefinancierd onderwijs en kansengelijkheid”. “Waarom wel gratis schoolboeken, maar geen gratis laptops?”, vraagt directeur Gaby van den Biggelaar van Leergeld Nederland zich af op de site van haar stichting.
Vorig jaar ondersteunden de 112 lokale/regionale stichtingen van Leergeld Nederland volgens een eigen opgave ruim 181.000 kinderen. Dat deden ze met een bedrag van meer dan 37 miljoen euro. “Een groeiend aandeel van deze ondersteuning gaat naar digitale leermiddelen zoals laptops. Vooral in het voortgezet onderwijs”, meldt de organisatie. Intussen stijgen de kosten daarvan maar door.
Leergeld wijst erop dat drie jaar geleden al een conclusie van SEO Economisch Onderzoek verscheen, dat laptops inderdaad essentieel zijn voor school. De kwestie had toen wel de belangstelling van de politiek, maar dat heeft volgens Leergeld nog steeds te weinig concreets opgeleverd.
Leergeld Nederland roept de nieuwe regering op om digitale leermiddelen onder de Wet Gratis Schoolboeken te laten vallen. Laptops en andere digitale hulpmiddelen zijn volgens de organisatie een “collectieve investering in het onderwijs en kansen voor alle kinderen”.