Een groep leerlingen van de RGO in Middelharnis mocht wel een heel speciale lunch bijwonen op vrijdagmiddag 6 april. Europarlementariër Caroline Nagtegaal bracht namelijk een bezoek aan de middelbare school in het kader van de Europeese dag.
Sam Fish
De lunch werd georganiseerd met de Junior Eurpean Parliament Ambassadors (JEPA) van de RGO, dat zijn negen leerlingen die via de school meedoen aan het Model European Parliament (MEP). MEP is een simulatie van het Europees Parlement waarin scholieren kunnen meemaken hoe het is om in het Europees Parlement te zitten. Via het Model European Parliament doen de leerlingen ook mee met debatten over en gaan zij op zoek naar oplossingen voor actuele, grensoverschrijdende problemen binnen Europa.
Maar niet alleen deze leerlingen mochten lunchen met Europarlementariër Nagtegaal en wethouder Peter Feller, ook de leerlingen die op een andere manier actief zijn binnen of buiten Europa. Zo waren er pitches van leerlingen die een onderzoek hebben gedaan naar de mensenrechten op Goeree-Overflakkee en van leerlingen die met Edukans naar Ghana zijn geweest om daar het onderwijsprobleem onder de aandacht te brengen en mensen bewust te maken van de situatie. Ze hebben daar opdrachten en activiteiten gedaan met de locals in het kader van mensenrechten en lifeskills zoals bijvoorbeeld het wassen van je handen.
Onder de indruk
Wethouder Peter Feller, die ook aanwezig was bij de lunch, liet weten dat hij en Caroline Nagtegaal erg onder de indruk waren van wat de leerlingen lieten zien en horen. “De pitches die we zojuist hebben gezien en gehoord waren kort, maar erg goed to the point en erg informatief,” laat hij weten. “Daar kunnen we hier in de gemeente, en waarschijnlijk in Brussel, nog wel wat van leren. Ik vind het mooi om te zien dat jullie hier zo intensief mee bezig zijn. Jullie interesse in de politiek is fantastisch!”
“Ik ben zelf begonnen als fractieondersteuner in de voormalige gemeente Goedereede, dat is al jaren geleden,” vertelt Feller aan de leerlingen. “Ik vond het leuk om te zien hoe alles werkt, ik heb daar echt veel van geleerd.” Daarnaast vertelt hij over het duurzaamheidsdoel dat de gemeente heeft om in 2020 energieneutraal te zijn op Goeree-Overflakkee en dat dat begon met de eis van het Rijk om een bepaald aantal windmolens neer te zetten. “We zijn daar verder op ingegaan en zo zijn we ook bij de andere manieren uitgekomen om energie te besparen op het eiland. Maar dat is niet waar de connectie met het grotere geheel stopt,” gaat hij verder. “We zijn bezig met de getijdencentrale en in Schotland is er een gemeente die ongeveer hetzelfde doet dus zijn we samen aan het nadenken over wat we het beste kunnen doen.”
LEES OOK: Tv-Tuinman Lodewijk Hoekstra helpt mee op CNS Zomerland
Ook Europarlementariër Caroline Nagtegaal was te spreken over de leerlingen. “Ik weet nog wel, dat toen ik een jaar of twaalf was, dat ik alles rondom politiek en maatschappijleer super leuk vond en ik vind het heel inspirerend om te zien dat jullie hier ook zo goed mee bezig zijn,” zegt ze. “Politiek is namelijk ook belangrijk voor jullie, wij bespreken in Brussen ook dingen die jullie in het dagelijks leven tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan Netflix kijken op vakantie in het buitenland, dat kon tot voor kort niet in verband met rechten. En dataroaming in Europa, als je je vakantieliefde in Spanje wilde bellen was je telefoonrekening torenhoog en dat is nu ook niet meer zo. Of de geldigheid van het diploma dat je in Nederland hebt gehaald, veel daarvan kun je niet gebruiken in het buitenland doordat de maatstaven in sommige landen anders liggen. Dat zijn dingen die wij proberen aan te pakken in het Europees Parlement.”
Sociale Media
“Toen ik de kans kreeg om in het Europees Parlement terecht te komen heb ik die natuurlijk met beide handen aangepakt,” vertelt Nagtegaal. “En om alles eruit te halen ben ik heel veel gaan delen op de sociale media. Zo kan ik er op terugkijken, maar het is ook leuk voor anderen om te zien hoe het leven van een parlementariër eruit ziet. Daarom deel ik veel foto’s en ga ik graag in gesprek over verschillende onderwerpen op Twitter.” Ze roept dan ook iedereen op om haar te volgen.
Na afloop was er nog ruimte voor het stellen van vragen en werd er gepraat over onder meer de bitcoin en de uitkomst van het raadgevend referendum over de Sleepwet . En natuurlijk maakte Caroline nog even een selfie met de groep voor op Twitter.