Na dit weekend gaan ook de kinderen van Goeree-Overflakkee weer naar school. Wij zijn het laatste gebied dat weer start.
De scholen gaan weer volledig open, op volle capaciteit. Maar de meningen zijn nog verdeeld over de vraag of dat wel zo verstandig is. De vakbond Leraren in Actie en het Europese RIVM maken zich zorgen om de veiligheid. Zeker als er geen aanvullende maatregelen worden getroffen.
Ondertussen maken leerlingen en ouders zich minstens zo druk over de kwaliteit van het onderwijs mét maatregelen. Dus veel ouders willen het heft in eigen hand nemen. Maar wat kun je als ouder doen om te zorgen dat je kind het goed blijft doen?
Roep om maatregelen
Tachtig procent van de leraren is niet blij dat de scholen zonder maatregelen weer volledig open gaan. Dat blijkt uit een enquête van Leraren in Actie. Ook het ECDC, het Europese RIVM is bezorgd over het gebrek aan mondkapjes en afstand op scholen. LAKS is juist blij dat de scholen weer volledig open gaan. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren maakt zich namelijk vooral zorgen over de leerprestaties en sociale contacten.
Achterstand door thuisonderwijs
Sommige kinderen bloeiden op in het thuisonderwijs van dit voorjaar. Geen afleidingen in de klas en veilig in eigen omgeving. Maar dat geldt niet voor alle kinderen. Sommigen hebben de structuur van een klaslokaal nodig. Een leraar om door in de gaten gehouden te worden.
De Algemene Vereniging Schoolleiders schat dat 16 procent van de leerlingen erop achteruit is gegaan. Uit een peiling van LAKS blijkt dat 56 procent van de scholieren zélf denkt een achterstand te hebben opgelopen. Maar wat die percentages ook zijn, het roept bij ouders in ieder geval dezelfde vraag op. ‘Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn kind in die groep terechtkomt?’
Bijles
Ouders hebben ook op school gezeten en hebben ook de stof gehad die de kinderen nu krijgen. Maar toch is niet elke ouder geschikt voor bijles. Ouders pakken het misschien niet aan zoals een school het zou willen. Of het is zó lang geleden dat een ouder geen idee heeft waar het over gaat of hoe het precies moet. Daarnaast heeft een ouder ook nog de stress van de opvoeding, het huishouden en mogelijk nog een baan ernaast.
In dat geval is het inhuren van een bijlesdocent een goede oplossing. Deze persoon kent de stof en weet precies hoe het uitgelegd moet worden. En voor de ouders scheelt het een hoop extra stress.
Leren zonder druk
Het inhuren van een bijlesleerkracht betekent niet dat je als ouder niet betrokken kunt zijn. Want je bent misschien geen wiskunde wonder, je kunt wel gewoon andere leuke dingen doen met je kinderen. Misschien kun je zelfs met je bijlesdocent een leuk spelletje bedenken dat je met je kind kunt doen. Als dit kan aansluiten op de leerstof, dan ben je toch nog betrokken bij de zaak.
En daarnaast is beweging en ontspanning ook erg belangrijk. Dus neem je kind mee een rondje fietsen. Of ga lekker even wandelen door het dorp, of uitwaaien op het strand. Dat is gezellig, goed voor de band met je kind én gezond voor jullie allebei.
Maak duidelijke afspraken
Weet dat je kinderen niet non-stop op het hoogste niveau hoeven te leren om alles eruit te halen wat erin zit. Het is ook niet goed om 24/7 bezig te zijn met schoolwerk of andere leerprojecten. In tegendeel. Het is veel effectiever om op vaste tijden met de volle aandacht bezig te zijn en te stoppen wanneer de tijd om is.
Maak dus duidelijke afspraken over deze tijden. Dat biedt structuur én de nodige ontspanning. Dit heeft een kind écht nodig om bij de les te kunnen blijven.
Goede ondersteuning is belangrijk
We zijn niet allemaal goede meesters of juffen, zoveel is wel duidelijk. Gelukkig kunnen we al een hoop betekenen door het leerproces te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan goede wifi, een rustige werkplek, duidelijk en motivatie om uit bed te komen. Dus doe wat je kunt en laat de rest over aan die ingehuurde bijlesdocent.