Op stap met de kinderpolitie

Foto: Sam Fish

Groep 8 leerlingen van D’n Tuun uit Middelharnis en de J.C. van Gent uit Sommelsdijk hebben dinsdagavond 27 maart de buurt weer wat veiliger gemaakt samen met de politie, een boa en de buurtpreventie.

Door Sam Fish

Politieagente Janita de Ronde heeft de afgelopen Donkere Dagen periode op verschillende basisscholen op het eiland les gegeven over veiligheid thuis en op straat en inbraakpreventie. “We hebben het in de lessen onder meer gehad over nep vuurwapens, ze hebben een filmpje gezien over hoe makkelijk het voor inbrekers is om binnen te komen terwijl je gewoon thuis bent en ze hebben les gekregen over het geven van een signalement,” vertelt Janita. “En die lessen sluiten we hier nu af met een rondje door het dorp, vergezeld door de politie, een boa en de buurtpreventie.” Deze avond is de laatste van dit Donkere Dagen seizoen, de volgende lessen starten weer in oktober en dan gaat ze opnieuw het eiland over om bewustwording te creëren.

De straat op
“Jullie gaan straks in groepjes op stap en wat mogen jullie niet vergeten?” vraagt Janita aan de kinderen. “Je bent van de kinderpolitie, maar je moet kijken als een inbreker. Het gaat vaak om gelegenheidsinbraken. Dat wil zeggen dat ze dus niet al een tijdje de boel in de gaten houden, maar dat ze gewoon gaan kijken waar ze op dit moment makkelijk terecht kunnen. Het is vanavond dus aan ons om ervoor te zorgen dat ze Sommelsdijk met rust laten.”

De kinderen letten tijdens hun preventierondje op openstaande ramen en deuren, het gebrek aan verlichting in woningen, opklimmateriaal als ladders en containers, overvolle brievenbussen en natuurlijk auto’s en fietsen die niet op slot zijn.

Na afloop van de rondes worden verhalen gedeeld. Er zijn veel open ramen gezien en ook een hoop huizen waar geen verlichting brandde, maar één verhaal stak er toch wel bovenuit. “We kwamen ergens een werkbusje tegen met allemaal spullen en gereedschap in de kofferbak en toen ik aanbelde om te zeggen dat de auto niet op slot was zei de vrouw dat het een slechte eigenschap van haar was en dat hij bijna nooit op slot staan. Ze gaf me daarna de sleutels om hem zelf op slot te zetten zodat zij geen schoenen aan hoefde te doen,” vertelt Joris, leerling van de J.C. van Gent.

Uiteraard was niet elke bewoner blij met de actie, maar over het algemeen werd er wel goed gereageerd. “We hadden een mevrouw en die werd heel boos dat we op privéterrein liepen, maar dat bordje was heel slecht leesbaar,” vertelt een andere leerling. “Maar we kwamen ook iemand tegen die heel blij was dat we lieten weten dat de poort wagenwijd open stond, ze was hem vergeten dicht te doen en ging dat meteen maar even doen.”

LEES OOK: Bowlinghelden gehuldigd op het plein

De actie is bedoeld om kinderen bewuster te laten worden van veiligheid op straat en in huis, de ouders profiteren hiervan, aangezien de kinderen thuis vertellen wat ze hebben geleerd en de avond creëert op straat ook meer oplettendheid in de buurt .

Buurtpreventie
Bijna elk dorp op Goeree-Overflakkee heeft inmiddels een buurtpreventieteam. Aanmelden hiervoor kan via de gemeente of bij het team zelf. Als er nog geen team in de buurt is dan wordt die door de gemeente opgestart bij genoeg animo.

Donkere Dagen
Van oktober tot maart is elk jaar de Donkere Dagen periode. Dat zijn de maanden dat er het meest wordt ingebroken doordat makkelijk te zien is wie er thuis is en wie niet. Laat daarom een lichtje branden als je van huis gaat en zorg dat ramen en deuren goed gesloten zijn.

Reacties