Lezen en zingen met Dave von Raven

Foto: Sam Fish

Het is een beeld dat je normaal gesproken niet vaak ziet; een zonnebril, een nette outfit en een gitaar in de hand onderweg naar een kinderdagverblijf. Een uniek verschijnsel, maar wel een dat veel gezelligheid aankondigt. Dave von Raven, zanger van de Rotterdamse band The Kik, mocht namelijk voor de tweede keer voorlezen bij Kibeo en de Regenboog in Ooltgensplaat.

Door Sam Fish

“Dave speelde met zijn band tijdens de Culturele week in ’t Centrum en toen hebben we gewoon weer de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of hij weer kwam voorlezen, net als vorig jaar,” vertelt Angela Visbeen, pedagogisch medewerker bij Kibeo. “We hadden vorig jaar super leuke reacties gekregen van ouders die zeiden dat de kinderen het heel erg leuk vonden, maar ook op onze Facebookpagina kwamen er hele leuke reacties op de foto’s en filmpjes van die ochtend. Dat vroeg gewoon om meer. Wie weet kunnen we er een traditie van maken!”

“Ik vond het vorig jaar leuk om te doen en toen Petra me weer vroeg om voor te komen lezen heb ik ook meteen ja gezegd,” zegt Dave. “Het paste in de agenda, ik woon zelf ook in Ooltgensplaat, het is leuk om te doen, dus waarom niet? Als het een school ergens anders in Nederland was geweest had ik het niet gedaan, maar dit is een thuiswedstrijd.”

Voorlezen
Lezen en voorlezen is belangrijk voor kinderen. Minstens vijftien minuten per dag zorgt er al voor dat de lees- en taalvaardigheid enorm toeneemt. Ze leren nieuwe woorden kennen, horen hoe zinnen worden opgebouwd en leren zo zelf goede zinnen te maken. Voorlezen prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt veel plezier.

“Het is hartstikke leuk om die kinderen te zien. Als je binnenkomt dan huilen ze, want dan ben je maar een vreemd figuur, maar als je dan weer weg gaat vinden ze dat toch wel jammer, want het was zo gezellig,” legt de muzikant uit. “Daarnaast vind ik voorlezen ook belangrijk. Elke gelegenheid die er is dat een kind niet met een iPad in zijn handen zit grijp ik aan.”

“De voorleesboekjes vragen om interactie, dus de kinderen kunnen ook leuk meedoen. Het is een vorm van entertainment als je het goed aanpakt, nou dat ligt helemaal in mijn straatje,” zegt hij lachend. “Wie weet schrijf ik ooit zelf nog een kinderboekje, maar daar moet ik wel even goed de tijd voornemen, dus dat kan nog wel een paar jaar duren.

Goeree-Overflakkee
Dave von Raven woont inmiddels alweer een aantal jaren in Ooltgensplaat. Gevlucht voor de drukte van de stad die nog makkelijk op te zoeken in vanuit de rust op het eiland. “Mijn vriendin en ik hebben al een aantal tripjes gemaakt over het eiland, deze zomer gaan we op vakantie naar Herkingen,” grapt hij. “Nee, dat dan nog net niet, maar we vinden de rust hier wel heerlijk. Elk dorp heeft zijn eigen sfeer en cultuur en dat is leuk om te zien. In Rotterdam heb je dat niet echt. Je hebt wel Noord en Zuid, maar daar houdt het dan ook op. Het is leuk om te zien dat hier alles zo verschillend is.”

LEES OOK: Sporten tijdens de voorjaarsvakantie

Maar voor hem blijft Ooltgensplaat toch het fijnste plekje op het eiland. “Ooltgensplaat voelt voor ons een beetje als Gallië. Ze doen echt hun best om de oude tradities te behouden. Dat vind ik mooi om te zien,” vindt hij. “Maar het is vooral de sfeer die het hier zo fijn maakt, en de mensen natuurlijk! In het begin keken ze wel raar op als ik met mijn zonnebril een halfje brood kwam halen, maar inmiddels zijn ze het wel gewend en wordt er niet meer raar gereageerd. Mensen laten je hier gewoon lekker in je waarde, dat zouden ze op meer plekken moeten doen.”

The Kik
De band bracht eind 2017 hun nieuwste album The Kik Herhaalt! uit en zijn nu druk bezig met een theatertour. “We spelen in theaters door het hele land en het gaat erg lekker. Bijna alle avonden zijn uitverkocht, maar als er ergens nog kaartjes zijn, dan zijn het er niet veel meer,” vertelt hij. “De tour duurt tot april. Daarna begint het festivalseizoen en gaan we ook een beginnetje maken voor het volgende album. En in het najaar gaat de theatertour in reprise en doen we alles nog een keer. Wordt gewoon hartstikke leuk!”

Kun je niet naar een van de theatershows van de band? Treur niet! Op Oeltgendag slaat Dave de handen ineen met Señor Alberto. “De hebben een standje waar we samen plaatjes gaan draaien terwijl onze vriendinnen zelfgemaakt bier verkopen. Gewoon lekker voor de gezelligheid,” aldus Dave.

Een uitgebreidere versie van het interview met Dave von Raven is op donderdag 8 februari te lezen in Ons Eiland.

 

Reacties