Daltonschool al tien jaar groen

Foto: Sam Fish

Een mijlpaal voor Daltonschool De Vliegers in Middelharnis. De basisschool kreeg op dinsdag 26 september namelijk alweer de vijfde groene vlag uitgereikt door niemand minder dan wethouder Gerrit de Jong.

Daltonschool De Vliegers is al sinds 2005 hard bezig om een Eco-school te worden en ontving in 2007 de eerste groene vlag, een teken dat de school milieuvriendelijk te werk gaat. Sinds 2007 heeft de school dus al vijf groene vlaggen mogen ontvangen en heeft de school bewezen echt duurzaam te zijn. Dat blijkt ook wel uit het toneelstukje dat wordt opgevoerd bij de uitreiking. Twee juffen spelen een oud echtpaar en weten niets over afvalscheiding of duurzaamheid. Ze gooien afval op de grond en laten het wegwaaien waarop de kinderen een hoop kabaal maken. De juffen vragen op hun beurt om hulp en de kinderen bieden graag een helpende hand en zorgen dat al het afval in de juiste container terecht komt.

Eco-team
Uiteraard zijn alle 160 leerlingen van de Daltonschool goed bezig, maar de school heeft zelfs een heus eco-team in het leven geroepen. Tooske, Maud, Quinty en Isabel nemen het voortouw in het proces om Eco-school te zijn. Ze geven rondleidingen als mensen op bezoek komen en hebben ervoor gezorgd dat de school plastic ging ophalen om geld in te zamelen voor ALS.

LEES OOK: Schotjil zwemsters actief op NK Estafette

Cadeautje
Robert Koster van Deltawind was ook aanwezig bij de uitreiking van de groene vlag en hij kwam niet met lege handen. “Wij zijn fan van Eco-schools, omdat zij kinderen enthousiast maken om duurzaam te zijn,” zegt hij trots. “Daarom krijgen jullie van ons deze cheque om verder te investeren in duurzaamheid.” De cheque wordt in ontvangst genomen door de vier blije meiden van het eco-team. Directrice Eileen Willers verklapt waar de € 500,- voor gebruikt gaat worden: “We willen het tuintje aan de zijkant van de school opknappen en er mooie planten neerzetten die we kunnen gebruiken en waar iedereen van kan genieten.”

Wethouder Gerrit de Jong is ook erg trots op de kinderen: “Jullie zijn heel goed bezig, maar dat wisten jullie vast al, maar ik wil toch dit moment nemen om jullie te feliciteren met deze prestatie. Dat jullie zo vroeg beginnen met duurzaamheid zorgt ervoor dat jullie in het verdere leven ook goed voor de natuur zullen zorgen. En dat maakt mij persoonlijk en de gemeente heel erg blij. Dus ga vooral zo door!”

Marieke Schoenmaeckers van Eco-school feliciteert de groep kinderen ook. “We zijn heel erg blij met jullie en dat er nog maar veel groene vlaggen bij mogen komen! Hopelijk zie ik jullie over twee jaar weer,” aldus Marieke.

Reacties