100 jaar RGO uitgebreid gevierd

Foto: Sam Fish

Het is inmiddels wel bekend dat de RGO in Middelharnis deze maand haar 100-jarig bestaan viert, dat werd vrijdagmiddag 8 september nog even verder uitgebreid met een heuse receptie in de aula van de middelbare school.

Ruim honderd aanwezigen kwamen vrijdagmiddag bijeen voor misschien wel de gezelligste receptie van het jaar en dat mag ook wel. “De RGO is inmiddels een eeuw oud en we zijn aan het einde gekomen van een feestweek die maandag begon met de huidige leerlingen van de school en morgenavond wordt afgesloten met alle oud-leerlingen,” vertelt rector Arie Cové. “Maar vandaag gaan we terugkijken op honderd jaar RGO met oud-leerlingen en –leraren. En als school is het misschien makkelijker om 100 jaar te worden dan voor mensen, maar je wordt niet zomaar 100 jaar, jullie allemaal hebben daar jullie steentje aan bijgedragen. De RGO is oud, maar nog springlevend. We hebben een prachtig gebouw, goede leraren en we zijn klaar voor de tweede eeuw.”

De school krijgt cadeautjes, want bij een verjaardag als deze kan dat natuurlijk niet overgeslagen worden. Zo krijgt de school van de Raad van Toezicht een plant. “Onze slogan is ‘Je groeit op de RGO’ en dat klopt. Alles groeit als je er aandacht aan besteedt, en daarom doen wij deze plant cadeau als symbool voor de aandacht die de RGO geeft aan de leerlingen,” zegt Stella Braber, voorzitter van de RvT. Daarnaast kreeg de school ook de oude kolenschop weer terug die werd gebruikt in het oude gebouw en ook werd er een groot schilderij cadeau gedaan door de stichting Vrienden van de Rijks.

LEES OOK: Edudelta en Lentiz fuseren in het nieuwe jaar

Felicitaties
Naast cadeautjes horen er bij een feestje als deze ook felicitaties. Zo kwam Adrie Krielaart langs van het Edudelta. “Wij zijn goede burgen van de RGO en goede buren feliciteren elkaar. Wij hebben gelukkig geen rijdende rechter nodig,” grapt hij. “De RGO is dan oud, maar zeker nog volop bruisend en spring levend!”

Ook conculega Adam van Heest, oud-leerling van de RGO en huidige rector van de Prins Maurits was aanwezig. “Ik wil de felicitaties van Adrie graag herhalen. Als ik hier op school kom word ik altijd door iedereen gastvrij verwelkomd,” vertelt Van Heest. “Al jaren vormen wij drieën een uitstekend samenwerkingsverband en daar is wederzijds vertrouwen en respect voor nodig en dat zit hier wel goed. Beste RGO’ers, ik hoop dat onze samenwerking blijft bestaan en dat we iets moois achterlaten voor de leerlingen van de toekomst.”

Boek
De afgelopen twee jaar is er ook hard gewerkt aan het samenstellen van een boek over de afgelopen 100 jaar van de RGO. “Het boek dat 25 jaar geleden werd uitgebracht is prachtig, maar een 100-jarig jubileum kan niet zonder boek,” vindt Ruud Mulder, docent geschiedenis. De eerste twee exemplaren worden dan ook uitgereikt aan de schrijvers van het vorige boek; Plony de Jong en Cees Bogerman.
Het boek zal uiteindelijk in de boekhandel te koop zijn voor € 25,-. De jubileumweek werd op zaterdag 9 september echt afgesloten met een feest in de Staver waar oude schoolbandjes nog een keer bij elkaar kwamen voor een spetterend optreden.

Reacties