Kinderen maken Oude-Tonge veiliger

Foto: Sam Fish

Twee-en-twintig kinderen van de basisscholen in Oude-Tonge hebben dinsdagavond 15 november het dorp een stukje veiliger en alerter gemaakt.

De kinderen mochten mee met leden van het buurtpreventieteam, de politie en een BOA na het volgen van een gastles op school, gegeven door Janita de Ronde van de politie. “Wat gaan we vanavond precies doen? Weten jullie dat nog?”, vraagt ze voor vertrek aan de kinderen. Meteen schieten er verschillende handen de lucht in. “We gaan kijken als een inbreker en politie zijn”, zegt één van de kinderen. “Als er bijvoorbeeld een ladder ligt en er staat een raam open, dan leggen we witte voetjes neer”.

LEES OOK: VVD-Kamerleden bezoeken Goeree-Overflakkee

Witte voetjes zijn flyers waarop aan de ene kant staat Dit had de voetafdruk van een inbreker kunnen zijn en op de andere kant staat meer informatie over inbraakpreventie en de buurtpreventieteams.
“Daarnaast letten we vanavond natuurlijk ook op auto’s die niet op slot zijn, geen licht bij het invallen van de avond, straatlantaarns die het niet doen en opklimmateriaal bij woningen dat makkelijk gebruikt kan worden om ergens anders in te breken”, sluit Janita af.

kinderbpt-oude-tonge-3

Ook wethouder Marnix Trouwborst was van de partij. “Ik vind acties als deze echt hartstikke goed”, zegt hij. “Je creëert op deze manier bewustzijn, zowel bij de buurtbewoners als bij de kinderen. We komen vanavond dingen tegen waar je eigenlijk nooit echt bij stil staat. Denk bijvoorbeeld aan een container, daarmee kun je zo een balkon opklimmen. En daarnaast helpt het ook echt. In heel veel kernen van het eiland zie je sinds de oprichting van een plaatselijk buurtpreventieteam een daling van de inbraken en dat is super!”, aldus de wethouder.

De buit van de avond was erg bevredigend voor de kinderen. Meerdere open auto’s, poorten die niet op slot waren en heel veel huizen waar geen licht brandt. Een geslaagde en nuttige avond dus.

kinderbpt-oude-tonge-1

Reacties

Cookieinstellingen