Kinderen lopen buurtpreventieronde

Foto: Sam Fish

Een lawine aan gele hesjes in de kantine van RKVV FIOS in Achthuizen woensdagavond 5 oktober.

Daar was namelijk de start van een buurtwandeling met basisschoolkinderen, brandweervrouw Bernadette Bakker en politieagente Janita de Ronde. Ook burgemeester Ada Grootenboer liep mee in een van de vier groepjes.

Op school hebben de kinderen al speciale lessen gehad over veiligheid en inbraakpreventie, maar Janita geeft voor de zekerheid nog even een opfriscursus. “Wat is het belangrijkste dat we vanavond moeten doen?”, vraagt ze aan de kinderen? Het collectieve antwoord: “We moeten kijken als een inbreker”.

LEES OOK: Basisschoolleerlingen leren omgaan met landbouwverkeer

En dat doen ze ook. Er wordt gekeken of auto’s wel op slot zijn gedaan, er wordt aan poorten gevoeld en er wordt opgelet of er ramen open staan terwijl er niemand in huis lijkt te zijn. De opbrengst van de avond zijn een drie open auto’s, waarbij de eigenaren meteen geattendeerd zijn, een paar open ramen zonder dat er iemand thuis was en een open poort waarbij Janita voordoet wat een inbreker zou kunnen doen. “Ik sta hier nu in de tuin terwijl de mevrouw gewoon thuis is. Ze heeft niks door, de poort is wel op slot maar de sleutel zit nog in het slot. Ik kan de sleutel meenemen en er staat nog een fiets in de schuur die ook niet op slot is gezet”, vertelt ze.
De sleutels neemt ze mee en vervolgens belt ze aan bij de voordeur van het huis. De bewoonster schrikt er wel van, vooral omdat ze niet doorhad wat er in haar achtertuin was gebeurd. “Mijn dochter komt zo nog thuis met haar scooter, daarom is alles nog open. Maar straks gaan alle sleutels naar binnen, nu helemaal”. Een les geleerd dus.

Enthousiast
“Ik vind het heel goed dat een avond als deze georganiseerd wordt”, vindt burgemeester Grootenboer. “Het is goed om de jeugd erbij te betrekken, want zij attenderen de ouders ook weer op hun openstaande ramen, deuren en auto’s. Het was ook heel leuk om mee te mogen lopen. Ik vind het geweldig van Janita dat ze dit elke keer weer organiseert”.

LEES OOK: Boek over Flakkeese YouTuber Giovanni Latooy en zijn familie

Maar niet alleen de burgemeester is enthousiast, de kinderen vonden het ook geweldig. “Het was leuk en leerzaam”, zegt een van de kinderen. “We hebben ook mensen op straat aangesproken en we hebben aangebeld bij huizen en uitgelegd wat we aan het doen waren. Daar wordt het dorp ook weer veiliger van”.

Voorlichting
Janita de Ronde geeft voorlichting over inbrekers en veiligheid op basisscholen in dorpen waar een buurtpreventieteam rondloopt. Na een gastles neemt ze een groep kinderen mee de straat op om een rondje te lopen. “Zo zien ze ook in de praktijk wat ik heb uitgelegd en blijft het beter hangen. Als ze ook zien hoe makkelijk het is om in iemands tuin te lopen zonder dat die persoon het doorheeft, weten ze ook dat ze extra moeten opletten, want het zou bij hen thuis ook kunnen gebeuren. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met veiligheid”, aldus Janita.

buurtpreventie
Een auto die niet op slot was, kinderen en politie zijn in gesprek gegaan met de eigenaar.

Reacties