De E-Waste Race is officieel begonnen!

29 mei , 9:32 Onderwijs
whatsapp image 2024 05 29 at 093040
Op de Prins Johan Frisoschool in Herkingen was op donderdagochtend 23 mei de aftrap voor de E-Waste Race! En daar kan er maar één de beste zijn.
Door Sam Fish
Tijdens de E-Waste Race nemen tien basisscholen het tegen elkaar op. Zeven daarvan komen van Goeree-Overflakkee, de andere drie uit de gemeente Nissewaard. Tijdens de E-Waste Race is het de bedoeling om zoveel mogelijk elektrische apparaten in te zamelen die niet meer gebruikt worden. Deze apparaten verdienen namelijk een tweede leven. Als ze nog werken kunnen ze naar iemand die het goed kan gebruiken. Zijn ze kapot? Dan kunnen ze misschien nog gerepareerd worden bij het Repair Café of de onderdelen kunnen gebruikt worden voor andere apparaten.
De E-Waste Race duurt vier weken. In die tijd moeten de scholen zoveel mogelijk punten verzamelen. De school met de meeste punten wint een uitstapje naar de Uitvindfabriek in Breda.

De aftrap

De aftrap van de race vond plaats op de Prins Johan Frisoschool in Herkingen. Daar kwam Nick van Race Against Waste een gastles verzorgen. “We leven met veel mensen op deze wereld en creëren samen steeds meer afval. Dat is een probleem. Daarom is het zo goed dat jullie met de hele school in actie komen”, vertelt hij de kinderen.
Ook wethouder Daan Markwat is aanwezig bij de aftrap. “Ik ben al negen jaar wethouder en net zo lang verantwoordelijk voor de afvalinzameling. Ons doel is zo min mogelijk restafval te hebben, want dat restafval wordt verbrand en dat is zonde. Want in dat restafval zitten nog veel zaken die herbruikbaar zijn. Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk van dat e-waste uit het restafval te houden. Succes met de race en alvast een applaus voor jullie!”