Pannebakkers in actie tegen zwerfafval

Foto: Sam Fish

De ruim 70 leerlingen van obs de Pannebakker in Nieuwe-Tonge zijn woensdagmiddag 20 maart de straat op gegaan om het zwerfafval weg te halen.

Door Sam Fish

De dag begon met een gastles van Rob van der Drift van Stichting Code Groen Educatie. “Dat doe ik op basisscholen op het hele eiland en vandaag ben ik in Nieuwe-Tonge. Ik heb de kinderen vanmorgen verteld over afvalscheiding en waarom dat goed is voor de natuur en het milieu. En ik heb ook verteld dat we geen afval in de natuur mogen gooien, omdat dat slecht is voor dieren en planten. Plus, dat wat we weggooien, kan hergebruikt worden. Dus als je afval goed scheidt heb je dubbele winst.”

De kinderen hebben er zichtbaar zin in. Tijdens de middagpauze wordt er over het plein gerend en kijken de kinderen steeds stiekem bij de stapel grijpers. Na de lunch was het dan tijd voor de kinderen om een hesje aan te trekken en een prikker te pakken. De leerkrachten worden door een aantal extra ouders ondersteund in het afvalprikavontuur. “Er zijn wel wat dingen waar je op moet letten”, benadrukt Rob nog even voor vertrek. “Denk om je veiligheid. Niet alleen op straat met het verkeer, maar ook met het afval. Glas en andere scherpe dingen laten we liggen. Grote spullen die gedumpt is laten we ook liggen, want die passen niet in de vuilniszak. We nemen vandaag alleen klein zwerfafval mee. Plastic, blikjes, flesjes, pakjes, alles wat klein is en in de vuilniszak kan, nemen we mee.

Verdeeld in groepjes en bewapend met vuilniszakken en grijpers gaan de leerlingen de straat op. Nieuwe-Tonge is weer wat schoner geworden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen