Lezing over de verdwenen Joodse gemeenschap

Foto: PR Streekmuseum Goeree-Overflakkee

Eens woonde er op Goeree-Overflakkee een levendige Joodse gemeenschap. En dat mag niet vergeten worden.

Eind vorig jaar verscheen het boek ‘Een verdwenen gemeenschap – Joods leven op Goeree-Overflakkee’. Op dinsdagavond 30 april geeft Jan Both een lezing over deze verdwenen Joodse gemeenschap. Die lezing vindt plaats in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 van Sommelsdijk. Zaal gaat open 19.00 uur en de lezing start ongeveer een half uur later, de entree bedraagt € 7,50 per persoon. Door beperkte plek is het belangrijk om je vooraf aan te melden, dat kan via de webshop van het Streekmuseum.

In de lezing worden zoveel mogelijk facetten van het Joodse leven belicht. Het zijn de verhalen over gewone mensen in hun dagelijkse doen en laten. De Joodse slager, de manufacturier of de koopman in hoeden. Zij allen maakten deel uit van de lokale samenleving. In de twintigste eeuw met de opkomst van allerlei verenigingen sloot met name de jongere generatie zich hierbij aan. Enkelen vervulden een actieve bestuurlijke rol binnen het verenigingsleven. Het was de tijd van een verdergaande emancipatie van de Joodse inwoners op het eiland. Maar toen brak de Tweede Wereldoorlog uit.

Jan Both, schrijver van het boek, vertelt tijdens de lezing meer over hoe de Joodse inwoners leefden en werkten op het eiland en hoe dat de Tweede Wereldoorlog een eind maakte aan deze ooit zo’n levendige gemeenschap.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen