Koreaanse delegatie bezoekt Beroepscampus

Foto: RGO Beroepscampus

Elf medewerkers van het Ministerie van Werkgelegenheid en Arbeid uit Zuid-Korea en hun gids/ tolk bezochten in november de Beroepscampus in Sommelsdijk.

Ze kwamen kijken en luisteren hoe de samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven in de Beroepcampus wordt vormgegeven. De Koreaanse bezoekers werken voor een onderneming van het Ministerie. Zij richten zich op het verbeteren van het nationale welzijn. Ze hebben als doel de nationale economie te ontwikkelen door projecten uit te voeren. Die projecten gaan over onder meer de aansluiting met de arbeidsmarkt en het opzetten van opleidingen voor beroepscompetenties.

In Zuid-Korea is het onderwijs vooral theoretisch opgezet en er is geen samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.

Beroepscampus

Toen zij hoorden van de Beroepscampus en de ambities die daar liggen, ontstond de wens een bezoek te brengen aan de school. Ze wilden graag meer te weten te komen over hun aanpak. De Beroepscampus reageerde enthousiast op dit verzoek en verzorgde een ochtend vullend programma om hun kennis en ervaringen te delen.

Sylvia Bolleman is coördinator onderwijs en arbeidsmarkt en begeleidde dit bezoek. Zij hield ook  een presentatie over de Beroepscampus. Tijdens de presentatie werd benadrukt dat de Beroepscampus streeft naar een regionaal passend aanbod aan opleidingen en voldoende en goed gekwalificeerd personeel. Als voorbeelden werden onder meer de intensieve samenwerking met het bedrijfsleven via voorlichting, gastlessen en bedrijfsbezoeken genoemd. Ook de samenwerking met de gemeente over gezamenlijke ambities van bijvoorbeeld duurzaamheid kwam aan bod.

Verrast en geschokt

De delegatie was positief verrast door de mogelijkheden. Ook gaven ze aan ‘geschokt’ te zijn dat er in deze regio zo’n grote betrokkenheid is tussen het onderwijs en de ondernemers. Zij gaven aan de Beroepscampus als inspirerend voorbeeld te zien voor de verdere ontwikkeling van het laten aansluiten van het onderwijs op de arbeidsmarkt in Korea.

“Door deze presentatie besefte ik weer dat we al goed op weg zijn in het benutten van de kansen die de samenwerking tussen de verschillende partijen biedt. Dat er internationale belangstelling is voor wat we doen, beschouw ik als een compliment voor iedereen die het beroepsonderwijs een warm hart toedraagt en met ons samenwerkt,” aldus Sylvia Bolleman.

Uitzendbureaus

De Koreaanse delegatie wilde ook informatie over hoe uitzendbureaus in Nederland te werk gaan. Dat onderdeel werd toegelicht door Piet van den Doel. Als vertegenwoordiger van de lokale ondernemers, lichtte hij meteen toe wat zijn rol vanuit het bedrijfsleven is in de Beroepscampus.

‘s Middags bezocht de groep onder leiding van hun gids de molens van Kinderdijk. De volgende dag bezochten ze een hogere agrarische school in het oosten van het land, alvorens ze weer naar Azië afreisden. Een bliksembezoek aan Nederland, met Goeree-Overflakkee als een van de hoogtepunten!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen