Beroepscampus-leerlingen adviseren gemeente

Foto: PR RGO Beroepscampus

RGO Beroepscampus heeft met twee klassen uit het derde leerjaar meegedaan aan het project Speaking Minds.

Dit is een initiatief van Save the Children om jongerenparticipatie te bevorderen. Praktisch opgeleide jongeren en gemeenten worden met elkaar in contact gebracht. Het doel hiervan is een inclusiever en effectiever lokaal jeugdbeleid dat aansluit op de behoeften van jongeren. Er wordt altijd gewerkt vanuit een actuele beleidsvraag van een gemeente. In het geval van de gemeente Goeree-Overflakkee kwam de beleidsvraag: “Wat hebben jongeren op Goeree-Overflakkee nodig om hun vrije tijd gezond door te brengen?”.

Vanaf september zijn 60 vmbo-leerlingen van RGO Beroepscampus met dit vraagstuk aan de slag gegaan. In kleine groepen hebben ze zich verdiept in de wensen van jongeren. Hiervoor hadden ze ontmoetingen met verschillende mensen uit het werkveld. Zo spraken ze met de Jongeren op Gezond Gewicht regisseur, de Programmamanager Dienstverlening en Participatie, een ervarings- en preventiedeskundige, de Opgroeien in een Kansrijke Omgeving Projectleider en een aantal raadsleden. Ook zijn de leerlingen op bezoek geweest bij het Jongeren Activiteiten Centrum (JAC) van Stichting ZIJN.

Slotbijeenkomst

Half november was de slotbijeenkomst in de Raadszaal in Middelharnis. Een bijzonder moment, waarbij de leerlingen hun adviezen mochten presenteren aan wethouder Henk van Putten en Arianda Phaff. Zij is directeur van de gemeente over het sociaal domein. Ook waren er trotse ouders in de zaal aanwezig.

In totaal zijn er 14 adviezen geformuleerd die enthousiast door de leerlingen zijn gepresenteerd. Daarbij kwamen er gevarieerde thema’s voorbij. Denk aan het aanbieden van fruit op school en de mentale gezondheid verbeteren door meer activiteiten voor jongeren te organiseren. Maar ook sporten toegankelijker maken, hoe te stoppen met vapen, jongeren laten samenwerken met BOA’s, een plan om druggebruik te verminderen en cyberpesten tegengaan. Naast goed voorbereide presentaties, waren er ook prachtige informatieborden door de leerlingen gemaakt.

Arianda Phaff en wethouder Van Putten luisterden aandachtig en namen de adviezen in ontvangst. “Nu gaat de gemeente ermee aan de slag. Over een paar maanden horen de leerlingen wat er met hun adviezen is gedaan,” vertelt Phaff.

Trots

Docent Maatschappijleer & Burgerschap Liza Engelkamp is trots op haar leerlingen. “Het is ongelooflijk knap wat deze leerlingen hebben gepresteerd,” vertelt ze. “Ze hebben de opdracht heel serieus uitgevoerd en het was erg leerzaam voor hen. Ook omdat het een échte vraag vanuit de gemeente was. Leerlingen Emma en Joyce zijn zelfs gevraagd om met hun voorstel mee te doen in de landelijke presentatie van Speaking Minds!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen