Gloednieuw schoolplein voor RGO College

Foto: Sam Fish

Op donderdagochtend 23 november is het gloednieuwe schoolplein van het RGO College in Middelharnis geopend. Dat gebeurde met het planten van een boom.

Door Sam Fish

Het nieuwe schoolplein was al een tijdje in de maak. Aan het einde van het NK Tegelwippen in 2022 maakten de leerlingen al een grote slag door een groot deel van de tegels eruit te halen. Dat deel werd opgevuld met gras. Tijdens deze editie van de wedstrijd ging ook de school weer verder met het vergroenen van het schoolplein.

Het project werd geleid door Jeffrey Verhoeff. Hij heeft zelf op de RGO gezeten en geeft er nu les in biologie en NLT. “Het zijn meerdere initiatieven die bij elkaar zijn gekomen,” vertelt hij. “De school wilde graag verduurzamen. De provincie stimuleert dat met een subsidie, RGO College heeft van bestuurder Arie Cové budget gekregen om ermee aan de slag te gaan en we hebben een bijdrage gekregen vanuit het Windfonds Goeree-Overflakkee. En daarbij is de school twee jaar geleden gestart met Eco Schools. Het eerste project daarvoor is dus meteen het schoolplein.”

Voor het project is een wensenlijst opgesteld door de leerlingen. De warmtedruk moest weg van het gebouw en het plein. Leerlingen wilden meer ruimte om te zitten en meer groen. Er zijn dan ook zoveel mogelijk tegels uit het schoolplein gehaald. Met de aanleg van de tribune zijn die zitplekken gemaakt en die plekken zijn multifunctioneel. Leerlingen kunnen er gewoon lekker zitten, ze kunnen kijken naar wat er gebeurt in de pannakooi op het plein en er kan buiten les worden gegeven. Bovenop de tribune is een boom geplant waardoor er ook schaduwplekken worden gecreëerd. Daarnaast is er een grasheuvel gemaakt om lekker op te liggen, er zijn schelpenpaden aangelegd voor betere waterfiltratie en hellingen met lavastenen en een bloemborder om meer insecten aan te trekken.

Samenwerking

Het tweede deel is nu dus klaar. Dat is gesymboliseerd met het planten van de tulpenboom. Daarvoor heeft de school hulp gekregen van tuin- en landschapsarchitect Thunbergia & Van Dijke uit Sommelsdijk. Volgend jaar is het tijd voor de derde fase van het plein. Dan wordt het plein aan de zijkant van het pand aangepakt. Dat is waar nu de fietsen staan. Voor die fase wil de school de handen weer ineen slaan met de leerlingen van de Beroepscampus. “Zij hebben bij de eerste fase ook geholpen en dat was echt een groot succes. Alleen dit tweede deel gebeurde voor een groot deel in de herfstvakantie, dus dan gaat dat niet.”

En om het hele feest af te maken werden de leerlingen van het ECO-team ook nog verrast met een zilveren certificaat. Dit is het laatste certificaat voordat de school gekeurd kan worden voor de Groene Vlag.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen