Briljanten huwelijk voor familie Van de Wetering

Foto: Sam Fish

Zondag 19 november was een grote dag voor Frans (87) en Nel (86) van de Wetering uit Middelharnis. Zij vierden die dag hun briljanten huwelijk.

Door Sam Fish

Al 65 jaar zijn de twee dolgelukkig getrouwd. En dat huwelijk begon ook op een hele mooie manier. “Ik zat op dansles, vond ik echt heel erg leuk om te doen,” vertelt Frans. “Er was een dansavond van de Melkfirma en ik mocht mee met een vriend. Op de locatie stonden de stoelen een beetje opgesteld als bij een André Rieu concert, dus allemaal rijen. Er werden ook optredens gegeven, vandaar. En achter mij zat me toch een mooie vrouw.” Dat was Nel en dat was het begin van een mooi leven samen. “Ze kon nog dansen ook, dat maakte het helemaal af.”

De twee waren op slag verliefd, bij allebei sloeg de vonk meteen over. Ze hadden drie en een half jaar verkering voordat ze gingen trouwen. Ze kregen een huisje in hun eigen Rotterdam en zetten samen twee zoons op de wereld. Zij zorgden op hun beurt voor drie kleinkinderen. In 1972 kwam het gezin naar Goeree-Overflakkee om in Den Bommel te gaan wonen. En in 2010 verhuisden ze naar Middelharnis en kwamen ze terecht in het appartement waar ze nu nog steeds wonen. “Het was heel erg wennen, kan ik je vertellen,” laat Nel weten. “Ik kon niemand verstaan en het was heel anders dan Rotterdam. Maar wat is het hier heerlijk wonen. Ik mengde me met dorpsbewoners en ging me steeds meer thuis voelen. Ik zou niet meer weg willen.”

Werk

De twee begonnen al vroeg met werken. Bij Frans begon dat op de Maas. “We leverden met een boot materialen aan schippers die niet aan wal konden. Daarna ben ik overgestapt naar de levensmiddelenhandel. Dan moesten we pakketten met goederen afleveren bij de boten. We hebben ook een winkelboot gehad. Je kunt het zien als een soort SRV-wagen, maar dan op het water.” Tijdens hun verkering moest Frans 21 maanden in dienst. “Ik begon met een training in Ossendrecht zat daarna in Den Haag. Ik hoefde gelukkig niet naar het buitenland.” Ook Nel kan zich deze tijd nog goed herinneren. “Ik weet nog dat hij regelmatig bij mijn moeder langs ging. Dan ging hij een kopje koffie met haar drinken.” Uiteindelijk kwam hij terecht in de haven van Rotterdam als controleur bij Nedlloyd. Met 57 mocht hij eruit en kon hij gaan genieten van zijn pensioen.

Ook Nel was al op jonge leeftijd aan het werk. “Ik begon bij een kruidenierszaak in de buurt. Daarvandaan ging ik naar drukkerij Benedictus. Daar zorgde ik voor koffie en dergelijke. Dat ben ik blijven doen tot we gingen trouwen,” vertelt ze. “Na het huwelijk heb ik eerst voor ons eigen gezin en de huishouding gezorgd. Maar toen de kinderen eenmaal naar school gingen ben ik de zorg in gegaan. Dat heb ik 19 of 20 jaar gedaan, ik vond het geweldig.”

Tegenwoordig doen ze het lekker rustig aan. Ze gaan elke dag samen een rondje wandelen. “Niet te ver hoor, gewoon een rondje door het dorp. Lekker uitwaaien en genieten van de omgeving,” benadrukt Nel. Daarnaast is Frans elke week aan de biljarttafel te vinden en Nel zit graag met haar neus in een boek. Ook gaan ze graag op stap naar andere plekken. “Dan gaan we bijvoorbeeld een dagje naar een dorp in Zeeland. Gewoon een beetje rondkijken hoe het daar is. Dat doen we regelmatig.”

Feest

Om hun 65-jarig huwelijk te vieren hebben de twee geen groots feest gegeven. “Nee hoor, we zijn gewoon lekker wezen eten bij het Vingerling,” zegt Frans. “Dat is zo lekker eten daar! Dus daar hebben we gezeten met de familie. En als cadeau mogen we in december naar André Rieu voor zijn kerstconcert. Daar kijken we heel erg naar uit, echt een geweldig cadeau!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen