Eilandelijke scholen strijden mee voor inzamelrecord

Foto: PR Batterijen Battle

Er barst vanaf 6 november een spannende strijd los tussen verschillende basisscholen in Nederland. Ook op Goeree-Overflakkee!

In totaal zetten 270 scholen zich in om een nieuw inzamelrecord te vestigen tijdens de jaarlijkse Batterijen Battle. Daarbij strijden ze voor de winst én dragen ze bij aan een beter milieu. Vorig jaar deden maar liefst 267 basisscholen mee aan de strijd. Zij zamelden toen maar liefst 95.000 kilo lege batterijen in. Hiermee voorkwamen zij de uitstoot van 4,5 miljoen kilo giftige stoffen en 61.000 kilo CO2.

Ook dit jaar doen er dus weer genoeg scholen mee met de Batterijen Battle. En hier op Goeree-Overflakkee strijden drie scholen mee. Dat zijn obs het Stellegors uit Stellendam, obs de Regenboog uit Melissant en obs de J.C. van Gent uit Sommelsdijk. In drie weken tijd strijden ze om zo veel mogelijk lege batterijen in te zamelen. Onder het mom van ‘jong geleerd is oud gedaan’, leert het kinderen om juiste milieuvriendelijke keuzes te maken als het gaat om lege batterijen. Volgens onderzoek van Stibat weet zo’n 39% van de Nederlanders niet dat ze lege batterijen kunnen inleveren waar ze deze kopen. Daarnaast is 45% zich niet bewust waarom het recyclen van lege batterijen zo belangrijk is.

Door batterijen gescheiden in te leveren bij een inleverpunt geven we waardevolle metalen een tweede leven. Bijvoorbeeld als fiets, pan of kaasschaaf. Hiermee hoeven er minder grondstoffen uit de natuur gewonnen te worden. De Batterijen Battle draagt deze essentiële kennis over aan kinderen, die op hun beurt deze informatie enthousiast delen met hun gezin, familie en omgeving.

Concrete inleverinstructies

Om het inzamelen meteen goed te leren, gebruikt de Batterijen Battle hele duidelijke inleverinstructies. Iedere leerling krijgt een folder waarin duidelijk staat afgebeeld welke batterijen je wel en niet op school mag inleveren. De folder is onderdeel van het startpakket dat elke deelnemende basisschool ontvangt. Daarin zitten ook nog voorbeeldbrieven, posters en een kilo-meter waarop scholen hun ingezamelde kilo’s kunnen bijhouden. Ook ontvangen de deelnemende scholen speciale, veilige inzamelvaten.

Nieuw dit jaar is het lespakket dat specifiek voor de Batterijen Battle is ontwikkeld. Dit wordt ter beschikking gesteld door de organisator Stibat. Hierin wordt onder andere het belang van recycling nog eens benadrukt. Wie lege batterijen gescheiden inlevert, draagt bij aan een beter milieu.

Voorwaarden, prijzen en organisator Stibat

Deelname aan de Batterij Battle is verbonden aan strikte voorwaarden. Voldoet een school hieraan, dan maken zij kans op fantastische prijzen. De hoofdprijs is een betoverend dagje uit naar de Efteling voor de hele school. Er zijn drie tweede prijzen te winnen: een Mad Science Techniekdag, waarbij de school wordt omgetoverd tot laboratorium. De Batterijen Battle loopt van 6 tot en met 24 november. Uiterlijk 21 december worden de winnaars bekendgemaakt.

De landelijke wedstrijd wordt mogelijk gemaakt door Stibat: de non-profitorganisatie die zorg draagt voor het inzamelen, sorteren en recyclen van lege batterijen en accu’s. Meer informatie is te vinden op de website van het evenement.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen