Honderd-en-eerste verjaardag voor mevrouw Lodder

Foto: Sam Fish

Het is een leeftijd die niet veel mensen mogen halen, maar mevrouw Bets Lodder uit Ouddorp is op 25 oktober 101 jaar geworden.

Door Sam Fish

Zo’n mooie verjaardag vraagt natuurlijk wel om een feestje en dus ging burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman langs bij de jarige Jet. Mevrouw Lodder zit samen met een groep vrienden en familie aan een grote tafel in de hal van woonzorglocatie de Vliedberg in Ouddorp. Daar viert het gezelschap de honderd-en-eerste verjaardag van mevrouw. Al heeft ze het zelf niet altijd meer door. Zo vraagt ze regelmatig wie iedereen aan tafel is en waarom ze er allemaal zijn. Als blijkt dat het haar verjaardag is, dan vindt ze het toch wel heel gezellig. En dat is uiteindelijk het belangrijkste.

Sinds drie jaar woont ze in de Vliedberg. Daarvoor woonde ze 72 jaar lang zelfstandig aan de Molenblok in Ouddorp. Toch is ze niet geboren op de kop van het eiland. Oorspronkelijk komt ze uit Melissant en heeft ze jaren in Goedereede gewoond. Ze woonde daar met haar ouders toen ze haar man leerde kennen tijdens het stapavondje in Ouddorp. Haar man kwam zelf uit Ouddorp en daar zijn ze na hun huwelijk ook samen gaan wonen. De twee stapten in 1944 in het huwelijksbootje. Ze kregen samen drie kinderen. Die zorgden op hun beurt voor vier kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. Helaas is haar man al in 1996 overleden aan leukemie.

Actief

Mevrouw Lodder is altijd erg actief geweest. Zo was ze voor haar huwelijk huisvrouw bij haar ouders thuis waar ze hielp bij alles wat er gedaan moest worden. Toen ze eenmaal trouwde met haar man verplaatsten die werkzaamheden naar hun leven samen. Toch had ze graag verpleegster geworden, maar dat zat er helaas niet in. Toch heeft ze nooit geklaagd over haar werkzaamheden als huisvrouw. Ze deed het altijd met heel veel liefde.

“Ze is ook een sterke vrouw,” geeft één van de aanwezige gasten aan. Zij komt elke week langs bij mevrouw Lodder en biedt haar vooral gezelschap. “Dat is ze ook altijd geweest. Maar je ziet dat haar leeftijd toch meespeelt. Ze ging altijd elke zondag naar de kerk, tegenwoordig luistert ze mee via de kerkradio. Het is fijn dat ze op die manier nog een dienst kan bijwonen, want fysiek lukt dat helaas niet meer. Dat duurt te lang voor haar.”

Tegenwoordig doet ze veel woordzoekers. Puzzelen vindt ze over het algemeen heel erg leuk om te doen. Daarnaast sluit ze vaak aan bij de ouderengym en doet ze mee met verschillende spelletjes. Op zondag maken ze met de groep ook taart die ze daarna lekker samen opeten.

Verwennerij

En het zou geen echte verjaardag zijn zonder verwennerij. En verwend is ze zeker. Mevrouw Lodder is bedolven onder kaartjes en cadeautjes voor haar verjaardag. Van douchegel tot heerlijke chocolade en uiteraard een bloemstukje van de gemeente. Geen geboorteakte, wat gebruikelijk is bij 100-jarigen. Die heeft ze namelijk vorig jaar al gekregen uit handen van wethouder Berend Jan Bruggeman.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen