Basisscholen halen alles uit de kast voor het milieu

Foto: Wecycle

Dit jaar doen de kinderen van diverse basisscholen mee aan de jaarlijkse inzamelingsactie voor afgedankte kleine elektrische apparaten van Wecycle.

Op Goeree-Overflakkee zetten Daltonschool de Vliegers, obs Roxenisse en obs Stellegors zich in voor het milieu. En dat is nodig, want er liggen voor miljoenen apparaten in kastjes en laatjes die nooit (meer) gebruikt worden. Kinderen vragen daarom aan iedereen in de gemeente om die spullen uit de kast te halen. Ze kunnen dan gerecycled worden of een tweede leven krijgen. In ruil voor het inzamelen krijgt de school een leuke beloning en een mooi certificaat. Daarnaast worden de apparaten weer nieuwe grondstoffen.

Met behulp van een speciale schoolkrant ontdekken de kinderen dat er niet alleen veel apparaten in kasten liggen. Er zijn ook veel spullen die misschien niet op een apparaat lijken, maar het wel zijn. Denk aan een verjaardagskaart met muziekje of een speelgoedbeer die praat. Ook deze apparaten moeten gewecycled worden! Wecyclen betekent dat je ze gaat verkopen, weggeven, repareren of inleveren voor recycling. Het is het duurzame alternatief voor weggooien. Op deze manier leren kinderen veel over alle apparaten in hun eigen omgeving en hoe ze hier samen op een duurzame manier mee om kunnen gaan.

Schoolkranten

Door heel Nederland doen scholen mee. De Wecycle schoolkranten worden verspreid naar 1500 basisscholen in Nederland. Circa 10% van deze scholen doet ook mee aan de Wecycle inzamelingsactie voor kleine apparaten om hergebruik en recycling te stimuleren.

Er liggen in Nederland bijna 200 miljoen elektrische apparaten in huis die niet (meer) gebruikt worden of kapot zijn. En dat is zonde. Deze scholencampagne en inzamelactie kan hier een duurzaam steentje aan bijdragen. Zo wordt circulariteit een echte ervaring die kinderen meenemen tijdens de rest van hun leven.

Cookieinstellingen