Experiment met bonus voor leraren die meer werken

Foto: Image by Steve Riot from Pixabay

Het kabinet gaat experimenteren met bonussen voor leraren en schoolleiders die meer uren gaan werken.

Dat schrijft minister Wiersma (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer, die hierom heeft gevraagd in een motie. Het onderwijs kampt met grote personeelstekorten. Met de bonus hoopt de bewindsman daar iets aan te kunnen doen.

Wiersma roept scholen op om zich voor het einde van deze maand te melden. Hij wil verschillende soorten bonussen uitproberen om erachter te komen welke het beste werken. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een bonus voor mensen die fulltime gaan werken. Maar ook om een extraatje voor onderwijspersoneel dat vier dagen gaat werken in plaats van twee. Ook de hoogte van de bonus is nog niet bekend.

Kosten voor de school

Scholen die meedoen met het experiment moeten de bonus zelf betalen. Het ministerie van Onderwijs gaat ze helpen om te kiezen voor een bonusvariant en dit idee uit te werken. In het voorjaar verwacht minister Wiersma de eerste inzichten te kunnen delen. Die zou hij dan kunnen gebruiken voor het volgende schooljaar.

“Je werkt je als leraar een slag in de rondte om leerlingen goed les te geven,” zegt Wiersma. “Dat is pittig, nu het steeds moeilijker is om voldoende collega’s te vinden.” Veel onderwijsmedewerkers werken parttime. De bonus ziet hij als een motivatie om meer uren te gaan draaien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen