Val op door je fietsverlichting aan te zetten!

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Zichtbaarheid in het verkeer is erg belangrijk, zeker nu het weer langer donker is buiten.

Fietsers hebben vaak niet door dat ze slecht te zien zijn. Er branden immers toch lantaarnpalen? Zo’n paal doet echter niet veel als iemand donkere kleding aan heeft op de fiets. Daarbij verlicht een lantaarnpaal maar een klein stuk. Fietsen zonder verlichting levert dus gevaar op. Voor de fietser zelf, maar ook voor andere weggebruikers.

Om fietsers bewust te maken van de risico’s wordt er campagne gevoerd. De campagne ‘AAN in het donker’ wordt in heel Nederland doorgevoerd.

De campagne

De gemeente, politie en het waterschap hebben voor de campagne de samenwerking opgezocht. Op donderdag 3 november vond de aftrap plaats. Dat gebeurde op de Shared Space aan de Koningin Julianaweg. Daar fietst dagelijks veel jeugd op weg van en naar school. Wethouder Henk van Putten plaatste namens de gemeente de eerste markering. Dat deed hij samen met leerlingen van de Prins Maurits.

De markering is aangebracht met tijdelijke en milieuvriendelijke krijtspray. Het moet fietsers erop attent maken om de verlichting aan te zetten. Veel jongeren geven namelijk wel aan fietsverlichting te hebben. Ze vergeten deze echter vaak op tijd aan te zetten. “Daarom is het goed én belangrijk dat we er op deze manier extra aandacht voor vragen.”

Meer markeringen

Na de openingshandeling droeg de wethouder de spuitbus én de campagne over aan hans Snel van de politie. Die draagt hem op een later moment over aan heemraad Henk van der Drift van het waterschap. Zij zullen binnenkort een markering plaatsen op andere plaatsen op het eiland. Op diverse drukke fietsroutes worden de markeringen aangebracht met de spray.

Maak een punt van nul

De campagne ‘AAN in het donker’ maakt onderdeel uit van de aanpak ‘Maak een punt van nul’. Met deze aanpak doen de partners van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee (RPV GO) een oproep aan alle weggebruikers, organisaties, scholen, instellingen en bedrijven. Het doel is om verkeersveilig gedrag tot de norm te maken in Zuid-Holland.

Zet je licht aan - wethouder Van Putten spuit met kinderen markeerspray op Shared Space Middelharnis 2

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen