Er kan er maar één echt de allerhoogste zijn

Foto: VOO

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft ook voor dit jaar weer een groeiwedstrijd uitgezet. En er kan maar één zonnebloem echt de allerhoogste zijn.

In mei ontvingen alle 1500 leerlingen van de 12 openbare basisscholen een zakje zonnebloemzaad. De opdracht die erbij hoort was heel eenvoudig. Probeer een mooie en zo hoog mogelijke plant te kweken. Dat is niet bij alle leerlingen gelukt, maar er is zeker een goede winnaar benoemd.

Na secuur meetwerk door het bestuur is er een winnaar vastgesteld. Dat is Mikayla Jansen geworden. Haar zonnebloem werd maar liefst 4,12 meter hoog! Zij heeft daarmee de eilandelijke zonnebloemwedstrijd gewonnen.

Dagelijks water geven

Hoe je de hoogste zonnebloem krijgt? Elke dag goed water geven, dat is het simpele geheim achter deze prachtige bloem. Zelfs in een droge zomer zoals we die achter de rug hebben, kan een bloem als deze dan goed groeien. Mikayla is leerling aan de obs Roxenisse in Melissant en is blij verrast met haar winst. Ze heeft een leuke prijs gekregen en een beker met opschrift.

Vijftig jaar wedstrijden

Het bestuur van de VOO organiseert al sinds 1972 de groeiwedstrijd. Dat is begonnen in Oude-Tonge en door de jaren heen uitgegroeid tot een eilandelijke wedstrijd. Jaarlijks nemen veel leerlingen deel aan de wedstrijd. Het bijzondere is dan ook de samenwerking die de leerlingen met hun (groot)ouders aangaan. Zo doen jaarlijks diverse generaties mee aan de wedstrijd.

Het was schoolhoofd Johannes Reijntjes die de wedstrijd 50 jaar geleden startte. Het was deze zelfde meneer die tijdens deze vijftigste editie de zonnebloem heeft nagemeten.

zonnebloemwedstrijd winnares mikayla

Cookieinstellingen