Leerlingen leren spelenderwijs over het klimaat

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Waarom verandert het klimaat? En hoe kunnen we klimaatverandering tegengaan? Op deze vragen, en meer, krijgen basisschoolleerlingen spelenderwijs een antwoord.

Al een aantal jaar krijgen leerlingen gastlessen over onderwerpen als energie, circulariteit en biodiversiteit. Deze lessen worden gegeven door gastdocenten van de Stichting Milieu Dichterbij (SMD). Dit schooljaar kunnen leerkrachten opnieuw gastlessen aanvragen. Hierbij is de Snooky Snoek-escapekist een gloednieuw onderdeel.

“Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst,” zegt wethouder Jaap Willem Eijkenduijn. “De toekomst gaat ons allemaal aan, maar vooral de jeugd krijgt te maken met klimaatverandering. Daarom betrekken we onze jongeren graag zo vroeg en actief mogelijk bij het onderwerp duurzaamheid. De lessen die de SMD geeft, zijn hier mooie voorbeelden van. Leuk dat er dit jaar een nieuw spel wordt aangeboden.

Gastlessen

Linda Meijer is leerkracht op de School met de Bijbel Koningin Beatrix in Ouddorp. Zij is onverminderd enthousiast over ‘de leuke lessen’ van de SMD. Ieder jaar schrijft ze haar groepen, 5a en 5b, in voor de aangeboden gastlessen. Afgelopen juli deden haar leerlingen mee aan de ‘waterles’.

Afgelopen schooljaar gaven de gastdocenten ruim 40 gastlessen op 13 basisscholen op het eiland. Die konden ondanks alle coronabeperkingen gewoon doorgaan.

Voor ieder wat wils

Dit schooljaar biedt de SMD vier verschillende gastlessen aan. Dat zijn ‘Water leeft!’, ‘Er zit meer in afval’, ‘Circulair ontwerpen’ en ‘Escapekist Snooky Snoek’. De gemeente financiert deze gastlessen, ze kunnen daardoor gratis aangeboden worden. Hieronder een klein overzicht van de inhoud van de lessen:

  • In de gastles ‘Water Leeft!’ leren de kinderen op welke manieren ze de kwaliteit van slootwater kunnen vaststellen. Dat kan bijvoorbeeld door de zuurgraad van het water te meten. Maar ook door het vangen van waterbeestjes. De les is geschikt voor de groepen 3 tot en met 8.
  • In de gastles ‘Er zit meer in afval’ wordt uitgelegd wat (zwerf)afval en afvalscheiding betekenen. Leerlingen ervaren zelf hoeveel troep er op straat ligt. Dat doen ze bijvoorbeeld door met grijpstokken de omgeving rond school op te ruimen. Ook denken ze na over hoeveel spullen zij hebben en weer weggooien. De les is voor de groepen 5 tot en met 8.
  • Tijdens de gastles ‘Circulair ontwerpen’ wordt uitgelegd wat dit is: ontwerpen zonder afval. De leerlingen krijgen de opdracht om op die manier een product te maken, waarmee ze milieu en natuur helpen. Bijvoorbeeld iets waardoor padden veilig kunnen oversteken. Daarna vormen ze dit voorwerp om tot een nieuw product, zonder dat er afval bij vrijkomt. De les is geschikt voor de groepen 6 tot en met 8.
  • De ‘Escapekist Snooky Snoek’ is een ontsnappingsspel. Leerlingen worden uitgedaagd een snoek en zijn vriendjes te bevrijden uit een kist. De kist symboliseert een vieze sloot. De leerlingen voeren verschillende opdrachten uit over energie, circulaire economie (afval) en biodiversiteit. Dat levert een code op, waarmee Snooky en zijn vriendjes worden bevrijd.

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer informatie over de gastlessen? Kijk dan op de website van Milieu Dichterbij. Gastlessen reserveren kan door een e-mail te sturen naar [email protected].

Cookieinstellingen