De centrale schoolexamens zijn weer begonnen!

Foto: Afbeelding van Wokandapix via Pixabay

De centrale examens in het voortgezet onderwijs zijn donderdag 12 mei om 9.00 en 13.30 uur begonnen. Althans voor de meeste kandidaten.

Een deel van de leerlingen in kwestie is vorige maand al begonnen. Vmbo’s mochten namelijk al sinds 4 april digitale examens afnemen. In totaal doen dit jaar ruim 188.000 scholieren examen.

In het vmbo proberen meer dan 92.000 leerlingen het felbegeerde papier te verwerven. Op de havo zijn dat bijna 55.000 leerlingen en in het vwo bijna 41.000. Dat valt in ieder geval op te maken uit de aantallen door de scholen bestelde examens. De hoeveelheid kandidaten kan in werkelijkheid iets lager uitpakken doordat het onderwijs gewoon ruim voldoende examens in huis wil hebben.

Uitslag in juni

Het eerste tijdvak van de examens eindigt op 30 mei. De uitslag krijgen de meeste leerlingen op 9 juni. Later in juni volgt het tweede tijdvak van tien dagen. Daarin kunnen scholieren een herkansing doen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om dan pas de eerste poging te doen. Dat kan bijvoorbeeld omdat ze zich langer willen voorbereiden of ziek zijn (geweest). Dat mag voor zoveel vakken als de eindexamenkandidaat zelf wil. Het hele eindexamen pas afleggen in het tweede tijdvak is dus ook een optie. In juli is dan nog het derde tijdvak voor herkansingen.

Examenkandidaten kunnen één eindcijfer niet mee laten tellen voor de uitslag. Dat mag echter geen kernvak (Nederlands, Engels en wiskunde) zijn. Deze mogelijkheid staat los van de herkansingen. Het cijfer voor dit vak komt wel op de cijferlijst te staan, maar het telt dus niet mee voor het behalen van het diploma.

Cookieinstellingen