Nieuwe ExperiGO locatie geopend in Stellendam

Foto: Sam Fish

ExperiGO is hét ontdeklaboratorium van de scholengroep Kindwijs. Leerlingen worden hier uitgedaagd om samen oplossingen te bedenken voor uitdagingen van deze tijd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technologieën en inzichten op het gebied van wetenschap en techniek.

Door Sam Fish

Tot dit schooljaar was er alleen een ExperiGO locatie in Oude-Tonge. Maar nu is er uitgebreid naar de andere kant van het eiland. Aan het begin van dit schooljaar werd een nieuwe locatie geopend op cbs het Kompas in Stellendam. Door corona kon er niet veel gebruik gemaakt worden van het nieuwe onderdeel op school. Maar met de huidige versoepelingen kunnen de leerlingen helemaal losgaan.

Moderne vaardigheden op de basisschool

Met ExperiGO kunnen basisschoolkinderen moderne vaardigheden aanleren die op latere leeftijd van pas komen. Voor de groepen 1 en 2 is er elk jaar één les in het ExperiGO lokaal. Voor de groepen 3 tot en met 8 zijn er twee lessen per jaar. Dan wordt in de eerste les de basis gelegd en gaan ze een paar weken later in de tweede les zelf aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van een huis of pennenbakje dat vervolgens met een 3D-printer gemaakt wordt. Maar ook het werken met een greenscreen voor filmopnames of foto’s en het bouwen van robots. Daar blijft het natuurlijk niet bij. Het is de bedoeling dat de leerkracht de stof ook meeneemt in de reguliere lessen op school.

En de kinderen genieten er zichtbaar van. Ze stellen veel vragen en laten weten dat iemand in hun directe omgeving al een 3D-printer heeft. Maar het gaat niet allemaal zonder slag of stoot. Want hoe makkelijk dat ontwerpen ook lijkt, het blijkt nog een hele klus om het dak ook daadwerkelijk op het huis te krijgen. Dat is namelijk de opdracht die de kinderen voor deze eerste les hebben gekregen. Een huis ontwerpen met alles erop en eraan. Dan in de volgende les krijgen ze een thema van de docent waarmee ze aan de slag moeten. Dat ontwerp wordt dan uiteindelijk door de 3D-printer fysiek afgeleverd.

Voor alle leerlingen

ExperiGO is een project van Kindwijs en dus voor alle christelijke basisscholen op het eiland. Er zijn nu twee locaties op het eiland waar de klassen naartoe kunnen. Maar ook Sopogo, de overkoepelende stichting van de openbare basisscholen op het eiland, doen nu mee als proef. En ook een aantal eenpitters, scholen die niet onder Sopogo of Kindwijs vallen, zijn aangesloten bij ExperiGO.

Cookieinstellingen