SGP wil gemeentelijke steun voor initiatief Kairos

Foto: PR SGP Goeree-Overflakkee

Op vrijdagmiddag 25 brachten leden van de eilandelijke SGP-fractie een bezoek aan Kairos in Dirksland.

Stichting Kairos is een maatschappelijke opvang voor kwetsbare (jong)volwassenen van 18 tot 35 jaar. De SGP’ers werden ontvangen in de huiskamer van de opvang. Daar gingen ze in gesprek met initiatiefnemers Bjørn Noordzij en Kees Jan de Kruijf.

De Griekse naam ‘Kairos’ betekent ‘op het juiste moment’. En dat is ook precies waar Bjørn en Kees Jan zich voor inspannen. Het juiste moment pakken om kwetsbare mensen een nieuw perspectief te bieden. Jongeren met meervoudige problematiek, dikwijls belast met een trauma en het gevoel dat ze er niet mogen zijn. Stichting Kairos vangt deze mensen op en bieden hen een stabiele basis.

Betrokkenheid

De SGP was onder de indruk van de betrokkenheid van de mannen. Hoe ze gewoon begonnen zijn om dit op te pakken. Kairos is te vinden in de voormalige woning van ‘Salem’ in de Voorstraat van Dirksland. De Sjaloom-bewoners die daar zaten wonen tegenwoordig in de Bestenwaerd. De opvang van de jongeren is momenteel regionaal geregeld en kan alleen in Spijkenisse. Met de opvang in Dirksland vullen ze dus een belangrijk gat.

In de gemeenteraad is meerdere keren de wens uitgesproken om de opvang eilandelijk mogelijk te maken. Kairos gaat echter verder dan alleen opvang. Ze proberen de kwetsbare mensen hun eigen waarde terug te geven. Dat zijn trajecten die tijd kosten.

De groep jongeren op het eiland zonder vaste verblijfplaats is behoorlijk in beeld bij Kairos. De jongeren kennen elkaar en kunnen elkaar ook doorsturen. Sommigen maken alleen gebruik van Kairos als postadres. Maar ook juist hierdoor zijn de jongeren geholpen en raken ze in gesprek met de stichting.

Steun

Tijdens een eerdere presentatie van Kairos aan de gemeenteraad bleek het lastig om een dergelijk initiatief financieel te steunen. Het past niet in het systeem van erkende en al gecontracteerde zorgaanbieders. Zij bieden op basis van langere ervaring zorg en kwaliteit.

In de raadsvergadering van 10 maart zal via een aangekondigde motie duidelijk worden hoe de raad hier nu instaat. Het is belangrijk om niet in systemen maar in mensen en praktische oplossingen te denken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen