Bouw tweede deel Beroepscampus gaat van start

Foto: Sam Fish

Eerder dit schooljaar mochten de leerlingen en docenten eindelijk intrekken in het eerste deel van de Beroepscampus aan de Langeweg in Sommelsdijk. Tijd om verder te gaan.

Door Sam Fish

De nieuwe campus bestaat uit twee delen, noord en zuid. Zuid is inmiddels opgeleverd en er wordt al hard in gewerkt. En dus is het tijd om te beginnen met het noordelijke deel. Daarvoor moest eerst het oude pand van de Groen gesloopt worden. Die werkzaamheden zijn klaar en dus was het tijd voor een officiële aftrap.

Die aftrap werd buiten gedaan in de stromende regen door leerlingen in een doorweekt t-shirt. Samen vormden zij met letters op de rug ‘We gaan het doen’, het motto van alle samenwerkende partijen. Adrie Krielaart wijst hierbij ook naar de politiek, waarbij het zolang duurt om een regering te vormen. “Maar wij gaan het doen. Met de RGO, met de Prins Maurits, met Lentiz en met de ondernemers. Wij gaan dit samen doen voor het onderwijs op Goeree-Overflakkee.”

Mijlpaal

“Dit is een belangrijke mijlpaal,” zegt Arie Cové van de Stichting Beroepscampus de bouwstart. “Met de Beroepscampus hebben we iets unieks in handen. Dat is nu al zichtbaar in Zuid, maar bouwdeel Noord is nodig om het verhaal compleet te maken. Er is een meerwaarde om elkaar op te zoeken. Om samen te werken en met elkaar te bouwen aan de toekomst van Goeree-Overflakkee. We doen dit met elkaar en niet naast elkaar.”

“We zijn blij dat de samenwerking zo goed is gelukt,” zegt ook Johan Hoff namens de Prins Maurits. “Het is goed om te blijven bedenken wat we nu eigenlijk aan het bouwen zijn. Als campus noord nu af is, wat staat er dan? Is dat een gebouw met de doorgang naar campus zuid? Met lokalen en kantoren en een beursvloer? Wordt het een omgeving waarin we slechts samenwonen? Een gebouw met losse cellen, een voordeur, gemeenschappelijke koffiemachine en een wc? Nee, dat hoop ik niet. Het is ons onderkomen, een voorwaarde in wat we willen in onderwijskundige zin. Groots en iets heel moois.”

“Het is een keuze voor de leerling”

Hoff noemt de Beroepscampus een keuze voor de leerling. “Het is een plek vol mogelijkheden die leerlingen krijgen om lang, dichtbij en in een vertrouwde omgeving onderwijs te kunnen blijven ontvangen. Voorheen moest je daarvoor het eiland verlaten. Nu kun je hier uitstekend en kwalitatief onderwijs krijgen.”

Maar niet alleen is het een keuze voor de leerlingen. Het is ook een keuze voor de samenwerkende bedrijven en instellingen. “De meerwaarde die dat geeft is onbeschrijfelijk,” gaat Hoff verder. “Daarom is het zo mooi dat we elkaar gevonden hebben als overheid, ondernemers en onderwijs. Dat iedereen met behoud van eigen identiteit hier het onderwijs kan verzorgen. En dat de ondernemers en de instellingen ook een plek krijgen. Daarmee wordt de meerwaarde van de campus direct zichtbaar.”

Campus zuid

Op 27 november 2019 begon de bouw van het eerste deel van de Beroepscampus: Zuid. Inmiddels wordt in daar alweer bijna een half jaar beroepsonderwijs gegeven. Met eigentijds en innovatief onderwijs werken alle partijen samen aan het opleiden van vakmensen. In het pand met de imposante trap zijn naast dertig theorielokalen ook zes grote praktijklokalen te vinden. Daar kan bijvoorbeeld gesleuteld worden aan auto’s.

Campus noord

En nu is het dus tijd voor de bouw van campus noord. Onder andere Lentiz met mbo Groen en CuraMare zijn straks in dit deel van de Beroepscampus te vinden. De leerlingen van de beroepsgerichte profielen Groen, Zorg & Welzijn en Economie & Ondernemen krijgen hier les. Acht beroepsgerichte profielen van het vmbo zijn er dan onder één dak te vinden. Dat betekent dus dat de RGO en Prins Maurits samen in één pand zitten.

In Noord komt de samenwerking tussen de drie O’s duidelijk naar voren. Daarbij gaat het om Onderwijs, Ondernemers en Overheid. Zowel vmbo, mbo als arbeidsmarkt zijn in de Beroepscampus vertegenwoordigd. Door vernieuwende concepten als een ‘beursvloer’ wordt samen met ondernemers de praktijk in de school gebracht. Zo bieden zij de leerlingen de beste leeromgeving.