Middelbare scholen mogen weer volledig open

Foto: Afbeelding van Wokandapix via Pixabay

Goed nieuws voor de scholieren van het middelbaar onderwijs. Vanaf 31 mei mogen de scholen weer helemaal open.

Dat heeft het demissionair kabinet zaterdagmiddag besloten na een extra overleg in het Catshuis. We moeten leerlingen en leraren twee keer per week thuis een zelftest afnemen. Dat is het advies wat het Outbreak Management Team (OMT) er nog over geeft. Eind volgende week moeten alle scholen daarvoor voldoende zelftesten hebben ontvangen.

Basisregels

De basisregels blijven nog wel gelden binnen de onderwijsinstellingen. Zo moeten leerlingen vaak hun handen wassen. Ook moeten ze afstand houden tot hun docenten. En op de gang dragen ze mondkapjes.

Demissionair onderwijsminister Arie Slob zegt dat leerlingen beter leren op school. “Dat scholieren dit schooljaar nog minimaal zes weken volledig fysiek onderwijs krijgen, maakt een groot verschil. Niet alleen voor de prestaties, maar ook voor hun welzijn,” zegt hij.

Beperkt les

De meeste scholieren krijgen momenteel maar een paar dagen per week les. In december sloten de scholen volledig om zo het virus opnieuw onder controle te krijgen. Sinds maart kunnen leerlingen weer voor minstens één dag in de week naar school.

Sommige onderwijsinstellingen kunnen volgende week nog niet direct open. Zij zeggen meer tijd nodig te hebben om alles goed voor te bereiden op de heropening. Zij krijgen daar een week de tijd voor. Op 7 juni moeten alle scholen weer helemaal open zijn, aldus Slob.

Personeel wil het niet

Volgens vakbond CNV Onderwijs wil de helft van het onderwijspersoneel echter nog geen volledige heropening. Een kwart van de ondervraagde docenten voelt zich namelijk nog niet veilig genoeg. Dat bleek uit een enquête die onder 1380 werd verspreid.