Nu al 110.000 klachten binnen over eindexamens

Foto: Afbeelding van Jan Vašek via Pixabay

Bij het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) zijn tot en met donderdag al 110.000 klachten binnengekomen over de eindexamens van dit jaar.

Volgens een woordvoerster is dit aantal al veel eerder bereikt dan in 2019*. “Dit aantal haalden we in 2019 pas op de zevende dag. We zijn nu pas vier dagen bezig,” zegt ze. De meeste klachten gingen donderdag over het examen Engels voor vwo-leerlingen. In totaal hadden 3305 scholieren iets aan te merken op dit examen.

“Er kwamen klachten over specifieke vragen die met wel of niet beantwoord moesten worden. Maar de vragen waren op twee manieren te interpreteren. Dat was erg verwarrend. We kwamen er hier op kantoor ook niet uit wat nu goed was.”

Veel onvrede

Ook over het aardrijkskunde examen van de havo was veel onvrede. De belangrijkste klacht was dat de leerlingen gebruik moesten maken van katernen waar de kaarten op stonden. “Deze moesten voor bijna alle vragen gebruikt worden, maar het waren heel grote onhandige bladen.”

Het examen natuurkunde voor de havo werd bestempeld als te lang en te moeilijk. Daar kwamen 2900 klachten over binnen. Maatschappijleer en natuur- en scheikunde op het vmbo leverden ook meer klachten op dan in andere jaren. “In 2019 kregen de 400 klachten over maatschappij, dat zijn er nu 1800. Het was te moeilijk en heel anders dan de examens waarmee leerlingen hadden geoefend.”

* Het aantal klachten in dit artikel wordt vergeleken met die van 2019. Dat komt omdat er in 2020 geen examens zijn afgenomen door het coronavirus.