Ouddorpse vuurtoren te zien in finale Songfestival

Foto: Sam Fish

Maanden geleden is bij de vuurtoren in Ouddorp een postcard opgenomen voor het Songfestival. Deze is zaterdagavond te zien tijdens de grote finale van het festijn.

Door Sam Fish 

In de postcards worden de inzendingen van de deelnemende landen voorgesteld aan het publiek. Deze is te zien voordat de act het podium betreedt. Dit jaar was het door corona echter niet mogelijk om de artiesten al eerder naar ons land te halen om de postcards op te nemen. Dat gebeurt normaliter namelijk wel. Daarom bedacht de organisatie iets anders.

Het hele land kon locaties insturen waar volgens hen een postcard opgenomen moest worden. En dat kon overal zijn. Bekende plekken én onbekende plekken. Op die plekken werd het frame van een klein huisje geplaatst. Dat werd vanaf alle kanten gefilmd en later is daar in de edit het land in verwerkt. Daardoor is de inzending dus toch op een mooie locatie van ons land geïntroduceerd, maar hoefden ze er niet zelf te zijn.

De Big Five

Eén van die locaties is dus de vuurtoren in Ouddorp geworden, maar welk land daarbij hoort is nog niet bekend. Tijdens de eerste en tweede halve finale is de vuurtoren echter niet voorbij gekomen en dat betekent maar één ding. Er zijn namelijk landen die niet mee hoeven te doen aan de halve finales om een plekje te bemachtigen in de finale. Dat is sowieso het gastland, de winnaar van de vorige editie. Dat land mag sowieso mee naar de finale en hoeft niet eerder op te treden om een plekje te bemachtigen.

Maar ook de Big Five hoeven niet mee te dingen voor een finale plaats. Deze landen betalen extra om mee te mogen doen aan het Eurovisie Songfestival. En daarom gaan zij sowieso door naar de finale en hoeven ook zij niet eerder op te treden. De Big Five bestaat uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië. Deze zes landen hebben nog niet eerder opgetreden en daarvan is dus ook nog geen postcard uitgezonden. Onze Ouddorpse vuurtoren zit dus óf bij een Big Five-land, óf bij onze eigen Nederlandse inzending. Volgens de wikipediapagina zou onze vuurtoren te zien zijn bij de Nederlandse inzending voor dit jaar. Maar het is pas 100 procent zeker als het op tv is.

Kijk mee 

Ben je benieuwd aan wie onze vuurtoren is toegekend? Kijk dan mee naar de grote finale van het Eurovisie Songfestival. Die is op zaterdagavond 22 mei te zien op NPO1 om 21.00 uur. De presentatie is in handen van Jan Smit, Nikkie de Jager, Chantal Janzen en Edsilia Rombley. Het commentaar wordt dit jaar gegeven door Cornald Maas en Sander Lantinga. Ben je benieuwd naar wat je kunt verwachten zaterdag? Check dan de video hieronder!