VVN: Breng kinderen met de fiets naar school

Foto: Pixabay; Michael Gaida

Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept ouders op om kinderen met de fiets naar school te brengen. Dat is goed op meerdere vlakken.

Ten eerste verbetert de verkeersveiligheid rond de school als er minder auto’s rijden. Ten tweede leren kinderen om zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Zo laat Veilig Verkeer Nederland weten.

Op woensdag begint de campagne ‘Meedoen is makkelijk’. De organisatie hoopt ouders bewust te maken van het gemak waarmee kinderen fietsend of lopend naar school kunnen worden gebracht.

Peiling

De meeste Nederlanders willen graag dat het verkeer rond scholen veiliger wordt gemaakt. Dat blijkt uit een peiling van Veilig Verkeer Nederland. Als kinderen fietsend of lopend naar school gaan, scheelt dat een hoop autoverkeer. Volgens de VVN woont 80 procent van de kinderen binnen 3 kilometer van hun school. Fietsen of lopen is daarmee dus een goede mogelijkheid.

Daarnaast worden andere weggebruikers gevraagd om schoolzones te vermijden. Uiteraard moet dat wel mogelijk zijn voor de automobilist. Is dat niet het geval, pas dan de snelheid aan.

Veiliger

Nederlander willen volgens het onderzoek sowieso dat het verkeer veiliger wordt. Niet alleen rond de scholen. Een optie die de verkeersveiligheidsorganisatie aandraagt is om de auto vaker te laten staan. De meest onveilige situaties worden volgens hen veroorzaakt door auto’s. Dus vaker de fiets pakken is al een bijdrage aan het verkeer.