10 dagen quarantaine als kind niet getest wordt

Foto: Afbeelding van Wokandapix via Pixabay

Eerder deze week lieten we al weten dat de basisscholen en kinderopvang weer open mogen. En dat werd bevestigd tijdens de persconferentie op dinsdagavond 2 februari.

Echter is het niet zo dat de scholen open mogen zonder strenge regels. Er gaat tenslotte nog steeds een virus rond dat aardig besmettelijk is. Vooral de Britse variant. Voor kinderen is dit minder het geval maar er is geen school die open kan zonder volwassenen. En dus zijn er wat voorwaarden.

Langere quarantaine

Zo werd er gemeld dat een volledige klas of groep vijf dagen in quarantaine moet als één kind of de docent corona blijkt te hebben. Op de vijfde dag mag iedereen zich laten testen. Is er dan niets aan de hand, dan mogen ze weer terug naar school. Als een kind zich echter niet laat testen, dan blijft die 10 dagen in quarantaine.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs bevestigt dat hiermee dezelfde lijn wordt gevolgd voor het reguliere bron- en contactonderzoek. In een OMT-advies stond niet expliciet dat kinderen langer in quarantaine moeten blijven zonder test. Maar dat is nu dus wel het geval.

Aanvullende maatregelen

De basisscholen mogen onder deze voorwaarden vanaf maandag 8 februari weer open. Het ministerie geeft naast de quarantaine nog andere voorwaarden voor het openen van de scholen. Zo is het “dringende advies” om de klassen in vaste kleine groepjes te verdelen. Zo hoopt het ministerie te voorkomen dat hele klassen te snel naar huis worden gestuurd bij een besmetting.

Voor groep 4, 5 en 6 raadt het ministerie aan te werken in groepjes van 5 kinderen. Voor groep 7 en 8 is dat nog minder of zelfs in duo’s. Leerlingen hoeven onderling dan geen afstand te houden.