Vanaf eind 2022 15 cent statiegeld op blikjes

Foto: Pixabay; fotoblend

Vanaf eind volgend jaar komt er statiegeld op blikjes. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven in een brief aan de Tweede Kamer.

Het statiegeldbedrag per blikje wordt minimaal 15 cent en dat gaat in op 31 december 2022. Het is een manier van het kabinet om blikjes in de natuur tegen te gaan. Volgens Van Veldhoven is de ingangsdatum ‘realistisch en haalbaar’. Wel noemt ze het opzetten van een speciaal statiegeldsysteem voor blik ‘een majeure operatie’.

Producenten zijn verantwoordelijk het opzetten van het systeem. Zij dragen daar dan ook de kosten voor. Horeca en kleine verkooppunten zijn vrijgesteld van de innameplicht.

Afspraken

Er was een afspraak gemaakt met het bedrijfsleven over de maatregel. Als het aantal blikjes in zwerfafval met minstens 70 procent zou afnemen, zou de maatregel van tafel gaan. Echter nam het vorig jaar juist toe met 27 procent. Van Veldhoven ziet nu ook geen concrete acties waardoor het zou dalen. Het doel is volgens haar onhaalbaar geworden. Statiegeld rekenen is daarmee onvermijdelijk geworden.

Statiegeld

In Nederland gaat per jaar 2 miljard blikjes over de toonbank. 150 miljoen daarvan belanden in het milieu. Vanaf 1 juli dit jaar komt er al statiegeld op kleine plastic flesjes. Op alle flesjes kleiner dan 1 liter wordt dan ook 15 cent extra geheven. Klanten krijgen dat geld weer terug als ze het flesje inleveren.