Wie wordt de Voorleeskampioen van 2021?

Archieffoto Nationale Voorleeswedstrijd 2020
Foto: Sam Fish

Het mag dan coronacrisis zijn, de zoektocht naar de Voorleeskampioen van 2021 gaat gewoon onvermoeid door. De regionale finale staat al voor de deur!

De Nationale Voorleeswedstrijd is niet meer weg te denken uit het schoolbeeld. Al 25 jaar wordt de wedstrijd gestreden tussen basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. Een leuke competitie waarin kinderen laten zien wat ze kunnen. En waarin je natuurlijk weer andere boeken kunt ontdekken! Misschien ga je zelfs nog naar huis met nieuwe vrienden!

De wedstrijd

Basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 strijden eerst binnen hun eigen school om de titel. Daarna nemen ze het tegen elkaar op voor het regiokampioenschap. Op woensdag 10 februari is het zover en wordt de regiowinnaar van dit jaar bekend gemaakt.

Vervolgens mogen de regiokampioenen de eer verdedigen tijdens de Nationale Finale. En wie weet wordt deze leerlingen dan wel de nieuwe Nederlandse Voorleeskampioen!

De regiowinnaar

De schoolwinnaars zijn inmiddels gekozen en dus is het tijd voor de regiowinnaars. Die wedstrijd wordt gehouden op dinsdag 2 februari. Afgevaardigden van maar liefst 28 scholen strijden dan tegen elkaar. Dit zijn kinderen van Goeree-Overflakkee, Nissewaard en Voorne-Putten

Leerlingen uit deze regio’s worden verdeeld in drie groepen en lezen online voor. Uit elke groep wordt een winnaar gekozen die doorgaat naar de landelijke finale. De winnaars hiervan worden op 10 februari bekend gemaakt tijdens het wekelijkse online voorlezen. Deze livestream is te volgen via de website van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen. Dit doen zij in samenwerking met de bibliotheken in Nederland. De betrokken organisaties willen met de wedstrijd laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk is. Het is vooral ook heel erg leuk. Het helpt bij het begrijpen van teksten en het vergroot de woordenschat.