6 miljoen euro extra voor scholing personeel

Foto: Afbeelding van Jan Vašek via Pixabay

Het kabinet stelt eenmalig 6 miljoen euro extra beschikbaar voor werkgevers. Zo kunnen hun werknemers de basisvaardigheden verbeteren.

In totaal investeert het kabinet dit jaar 8,8 miljoen euro in de jaarlijkse subsidieregeling Tel mee met Taal. Dat is een initiatief van onder meer het ministerie van Sociale Zaken.

Bijscholing

De scholing is bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld laaggeletterd zijn. Deelnemers worden beter in taal en rekenen en ontwikkelen hun digitale vaardigheden. Alle werknemers kunnen meedoen, ook mensen zonder vaste aanstelling. Daarmee komen ook personeelsleden in aanmerking met een tijdelijke arbeidsplaats of proefplaats. Ook mensen met een arbeidsbeperking in een beschermde werkomgeving hebben recht op de subsidie.

Tel mee met Taal

Het initiatief ‘Tel mee met Taal’ heeft niet alleen voordelen voor de werknemers. Ook de werkgevers hebben er baat bij. “Zo worden er minder fouten gemaakt op de werkvloer,” bepleit het subsidieprogramma. “Ziekteverzuim en werkstress gaan daardoor weer omlaag. Ook krijgen werknemers doorgaans meer zelfvertrouwen en kunnen ze zelfstandiger werken.”

Vanwege de coronacrisis en de invloed daarvan op de arbeidsmarkt, is dit jaar extra geld geïnvesteerd in de regeling. Ook kunnen voor het eerst inwoners van Caribisch Nederland gebruik maken van de regeling. De subsidieontvangers krijgen daarnaast langer de tijd om het geld te besteden. Dit gaat van een jaar naar anderhalf.