Geen centraal examen beroepsgerichte vakken vmbo

Foto: Afbeelding van Wokandapix via Pixabay

Beroepsgerichte profielvakken op het vmbo worden dit jaar anders afgesloten. Normaal gebeurt dat met een centraal examen, dit jaar is dat een schoolexamen.

Leerlingen moeten hetzelfde kennen en kunnen. Het voordeel is alleen dat scholen zelf kunnen bepalen wanneer ze het examen afnemen. Begin december wordt duidelijk of er meer maatregelen voor de eindexamens volgen. Dat heeft minister Slob van onderwijs aan de Tweede Kamer laten weten.

Scholen kunnen het examenmateriaal gebruiken dat al gemaakt is voor het centraal examen voor beroepsgerichte profielvakken. Dat gaat nu namelijk niet door. Beroepsgerichte profielvakken zijn bijvoorbeeld horeca, bakkerij en recreatie (HBR) en produceren, installeren en energie (PIE).

Belangrijkste zijn de leerlingen

“Het belangrijkste zijn de leerlingen,” zegt minister Slob. “Zij moeten onder deze moeilijke omstandigheden goed voorbereid hun eindexamen kunnen maken. Ook dit jaar moeten leerlingen een volwaardig diploma kunnen halen.”

Afnametermijn verruimd

Minister Slob kondigde eerder al aan dat de afnametermijn voor de examens verlengd worden. Hierbij gaat het om de digitale examens in het vmbo en de aanlevertermijn voor de schoolexamens. Daardoor krijgen de scholen meer tijd om herkansingen voor het schoolexamen in te plannen. Ook is er meer ruimte om achterstanden in te lopen bij leerlingen die enkele examens missen. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat ze in quarantaine zitten.

Mogelijk meer maatregelen

Over een paar weken wordt duidelijk of er meer maatregelen nodig zijn voor de eindexamens. De inzet is dat de examens dit jaar voor alle 211.000 leerlingen doorgaan. In de komende weken verschijnen onderzoeken over de situatie in het onderwijs. De onderwijspartijen willen deze informatie gebruiken om een goed besluit te kunnen nemen. Als het besluit over eventuele aanvullingen voor de kerstvakantie wordt genomen, hebben scholen genoeg tijd om zich voor te bereiden op de examens.