Breng de kinderen veilig naar school deze week

Foto: Pixabay; Michael Gaida

De vakantie is voorbij en de scholen zijn weer goed en wel begonnen. Tijd voor de nationale schoolbrengweek.

Door Sam Fish

Het is weer een drukte van jewelste elke ochtend. Kinderen van alle leeftijden gaan weer naar school. Sommigen met de fiets, wandelend of met de step. Maar veel kinderen worden ook nog steeds met de auto gebracht. En dat kan soms best gevaarlijke situaties opleveren.

Schoolbrengweek

Kinderen staan er nu eenmaal bekend om dat ze niet altijd uitkijken bij het oversteken. Als ze bijvoorbeeld een klasgenootje zien aan de overkant van de straat, dan rennen ze er snel op af. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar het hoort bij de leeftijd. Als je echter ook nog een hardrijdende auto aan de situatie toevoegt, dan is het hopen dat het goed afloopt. En zeg nou eerlijk, dat maximum van 30 kilometer per uur wordt vaak niet aangehouden.

En daarom is er de nationale schoolbrengweek. In deze week is het de bedoeling dat kinderen zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar school komen. De auto mag dus even lekker voor de deur blijven staan. En daar zitten heel veel voordelen aan vast.

Gezond

Het laten staan van de auto maakt de situatie al een heel stuk veiliger voor de school. Het wordt rustiger, overzichtelijker en het is beter voor het milieu. Maar dat is nog niet alles. Op de fiets gaan kinderen meer op het verkeer letten. In de auto zitten is namelijk erg passief en op de fiets kijken ze veel meer om zich heen. Op die manier leren ze de omgeving kennen en zien ze wat er zoal op hun route gebeurt.

Daarnaast is het ook nog eens gezond. Lekker de dag beginnen met een frisse neus op de fiets. Je begint de dag met beweging en dus voel je je de rest van de dag een stuk energieker. Perfect dus!

Uiteraard is het niet altijd mogelijk om de auto te laten staan. Bijvoorbeeld als je in een buitengebied woont en ver moet fietsen. Dan is de auto misschien wel veiliger. Maar zolang het kan; laat die auto staan en ga lekker fietsend of lopend naar school.

Leerzaam

Wethouder Peter Feller geeft deze week het goede voorbeeld. Hij is samen met Sem op de fiets naar school gegaan. Samen keken ze naar belangrijke kruispunten op de route en natuurlijk de veiligheid. Ook namen ze een aantal belangrijke regels door onderweg. Dat is niet alleen handig voor nu. Het is natuurlijk ook een goede voorbereiding op de route naar de middelbare school over een paar jaar.