Het basisonderwijs gaat weer opstarten

Foto: Sam Fish

Onlangs werd er aangekondigd dat de basisscholen per 11 mei weer open gaan. Per school zou er gekeken moeten worden naar de invulling daarvan. Stichting Openbaar Primair Onderwijs Goeree-Overflakkee (Sopogo) heeft dat gedaan.

Door Sam Fish

Op Goeree-Overflakkee zijn er na de meivakantie nog drie lesdagen tot 11 mei. Deze worden ingevuld met online lessen zoals de kinderen dat de afgelopen weken ook hebben gedaan. “Vanaf mei wordt het niet helemaal zoals het eerst was,” laat directrice Petra ’t Hoen weten. “Maar het belangrijkste is dat kinderen weer in het ritme komen van naar school gaan, les krijgen en samenwerken.”

Om en om

Op advies van het RIVM mogen scholen maar 50 procent van de leerlingen tegelijk ontvangen. “We gaan binnen Sopogo werken met A en B klassen. Om en om mogen zijn hele dagen naar school, de andere groep krijgt dan een thuiswerkpakket mee. Daarvoor hebben ze de dag ervoor op school al uitleg gekregen,” legt ze uit. “Het virus heeft bij kinderen geen ernstig verloop, maar er zijn altijd uitzonderingen. Het is alleen nog onbekend in welke mate kinderen het virus door kunnen geven. Daarom hanteren we de 50 procent regel.

Afstand

We weten allemaal hoe kinderen zijn, anderhalve meter afstand houden is vrijwel niet te doen. Daarom mogen deze kinderen weer naar school. Leerkrachten houden nog wel afstand en ook ouders zijn niet toegestaan in het pand of op het schoolplein.
“Dat zal vooral voor de kleuters wennen zijn, het is ook voor ons even kijken hoe dat gaat,” zegt Petra. “Allereerst natuurlijk het afscheid van de ouders. En daarnaast willen ze toch af en toe getroost worden en moet je vaker ergens bij helpen.”

Voor de hogere klassen moet het geen probleem zijn. “We zetten de tafels in de klas verder uit elkaar en waar nodig draagt de leerkracht een mondkapje. Maar we hangen geen schermen op. Met klassikaal lesgeven heb je toch al snel een grotere afstand tot de leerlingen.”

Thuisblijven

Natuurlijk worden op school alle maatregelen rond de hygiëne getroffen zodat alles weer door kan gaan. Maar sommige kinderen moeten toch thuis blijven. “Kinderen die ziekteverschijnselen hebben mogen niet naar school. Maar ook kinderen binnen een risicogroep blijven thuis,” benadrukt ’t Hoen. “Het is belangrijk dat we de risico’s zo klein mogelijk houden. We willen niet dat er ineens weer een grote druk op de zorg komt te liggen omdat kinderen weer naar school mogen.”

Praten

“Het is een spannende periode waarin we leven, dus we gaan zeker met de kinderen in gesprek als ze terug zijn op school. We zijn een zwaar getroffen gebied, dus er zullen kinderen zijn die een opa of oma verloren zijn aan het virus. We beginnen dus sowieso met een stukje verwerking.”

Afscheid

Voor de leerlingen van groep 8 wordt het helemaal raar. “Een schoolkamp zit er sowieso niet in, helaas,” zegt Petra ’t Hoen. “Maar we gaan zeker wel kijken voor een alternatief. We wonen op een prachtig eiland met enorm veel mogelijkheden. Maar voordat we een knoop doorhakken gaan we dit ook zeker met de kinderen zelf bespreken. Het is hun afscheid, dus we willen ook dat zij erover meedenken.”

En dan is daar nog de musical. “Ja, dat wordt lastig. Niet zo zeer de musical zelf, maar het optreden voor de ouders. Er is al een leerkracht die heeft gezegd dat hij het wilde filmen om er een DVD van te maken voor de ouders. Maar ook hierover is nog niets besloten. We gaan ook hierover in gesprek met de kinderen.”

Hieronder zie je overigens hoe groep 1 van basisschool de Westhoek in Ouddorp volgende week wordt ontvangen. Ook zie je hoe de klas is ingericht. Rood is de ene dag, groen de andere.

Sopogo terug naar school Sopogo terug naar school Sopogo terug naar school