Flakkeese Tim Bienefelt wint Skills Netherlands

Foto: Hans Bienefelt

Tim Bienefelt is pas 20 jaar, maar mag zich voor het tweede jaar op rij de beste bakker van Nederland noemen. Hij behaalde namelijk de eerste plek tijdens de Skills Netherlands in Leeuwarden.

Door Sam Fish

Tim zit in zijn derde jaar van de opleiding Brood en Banket aan het Albeda College in Rotterdam. “Ik doe een BBL opleiding en werk dus vier dagen in de week bij Bakkerij Vreugdenhil in Maasdijk,” vertelt hij. “Mijn school heeft mij voorgedragen om mee te doen aan de wedstrijd, dat is al een hele eer. Maar daarna heb ik me door alle voorrondes heen weten te worstelen.” En dat gaf hem een plek in de Nederlandse finale in Leeuwarden.

Opdrachten

In twee dagen moest hij zes opdrachten vervullen. “Daarvan kreeg ik er vier al vooraf te horen,” laat hij weten. “De andere twee waren verrassingsopdrachten. Die krijg je terplekke te horen, dan krijg je een half uur om een recept samen te stellen uit een bestaand receptenboek en dan ga je aan de slag.” De verrassingsopdrachten voor Tim waren Kaiserbroodjes en suikerbrood.

“Dat is pittig en erg spannend, maar super leuk om te doen,” zegt hij enthousiast. “Je leert heel veel van zo’n wedstrijd. En ik had ook wel verwacht dat ik een podiumplaats zou krijgen, maar welke dat is weet je niet.” Uiteindelijk kwam hij dus als winnaar uit de verf. “Ja, super gaaf. En dan mag je ook nog door naar de EuroSkills in Oostenrijk.”

EuroSkills

Want alleen de beste bakker van Nederland zijn is niet genoeg. Waarom niet gewoon nog een stap verder? En dat is precies wat Tim gaat doen in september. “Het is zeg maar het ene jaar WorldSkills en het andere jaar EuroSkills,” legt hij uit. “Vorig jaar waren de WorldSkills in Rusland, daar werd ik dertiende. Ik hoop dit jaar voor de EuroSkills in Oostenrijk wel wat hoger te eindigen. Dertiende is goed, maar het kan beter, vind ik zelf.”

Waar hij ook eindigt, hij is in ieder geval al de beste bakker van Nederland. Wie weet waar we hem nog terug gaan zien in de toekomst.

Flakkeese winnaars

En Tim was niet de enige Flakkeese winnaar in de wedstrijd. In de categorie ‘Bouwen, wonen en interieur’ ging de RGO aan de Schoolstraat er met een zilveren medaille vandoor. De RGO Schoolstraat kwam in de categorie ‘Produceren, installeren en energie’ op een vierde plek terecht. En CSG Prins Maurits eindigde in de categorie ‘Zorg en welzijn’ op de zevende plek.