Scholen, horeca en sportclubs sluiten om corona-virus

Foto: Image by Juraj Varga from Pixabay

De regering heeft aangekondigd dat in heel Nederland de scholen, sportclubs en horeca dichtgaan.

Door Sam Fish

De maatregel geldt voor heel Nederland en dus moet ook Goeree-Overflakkee eraan geloven. De maatregel gaat per direct in en zal duren tot en met 6 april. De gemeente komt nog met uitleg over hoe het allemaal zal spelen op het eiland.

Daarnaast is er om 17.30 uur een persconferentie. De persconferentie wordt niet gegeven door minister president Rutte, maar door de ministers Bruins (medische zorg) en Slob (onderwijs). Als er updates zijn passen we dit bericht direct aan.

Maatregelen

Sinds de uitbraak van het corona-virus in Nederland zijn er verschillende maatregelen ingesteld. Zo mogen we geen handen meer schudden en moeten we bezoekjes aan kwetsbare ouderen zoveel mogelijk vermijden. Ook is de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken zolang het werk dat toelaat. Ook mogen evenementen en activiteiten met meer dan 100 mensen niet meer doorgaan.

Alle maatregelen die tot nu toe zijn doorgevoerd golden tot en met dinsdag 31 maart. Die perioden is dus verlengd tot en met maandag 6 april.

Aanvullende maatregelen

Tijdens de persconferentie kondigen de ministers extra maatregelen aan. Ze geven aan dat scholen het moeilijk vinden om de scholen open te houden en goed onderwijs te verzorgen. Ook is er veel zorg onder de ouders. Daarom is besloten om vanaf maandag 16 maart tot en met 6 april de scholen en kinderopvangcentra dicht gaan. Met uitzondering van kinderen van ouders met vitale beroepen. Denk daarbij aan mensen in de zorg en bij hulpdiensten. Zij zijn té hard nodig om thuis te laten zitten.

Dit houdt dus in dat ál het onderwijs in Nederland voorlopig niet doorgaat. Kinderopvang, basisonderwijs, voortgezet onderwijst, mbo, hbo en universiteiten. Dit duurt sowieso tot en met 6 april. Daarnaast wordt er wel extra aandacht gegeven aan de examenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo. Deze extra aandacht wordt de komende weken beter vorm gegeven.

Alle horecagelegenheden sluiten om 18.00 uur hun deuren tot 6 april. De overheid merkt dat door de sluiting in België veel mensen naar Nederland komen. Dat maakt de risico’s groter en dus is er besloten om de eet- en drinkgelegenheden te sluiten vanaf zondagavond 15 maart 18.00 uur. Deze maatregel geldt niet voor bezorgen. Je kunt dus nog gewoon eten laten bezorgen, maar wees wel voorzichtig en betaal online voor zover dat kan.

Die sluiting geldt ook voor sportclubs, wellnesscentra, seksclubs en coffeeshops. Hotels blijven wel open. Overigens zijn ook alle kerken gesloten, aangezien daar meer dan 100 mensen komen. Ook vragen ze iedereen gepaste afstand te bewaren. Houd daarbij ongeveer 1,5 meter aan. Hamsteren is niet nodig, er is genoeg voor iedereen. Het hamsteren veroorzaakt alleen maar problemen voor supermarkten.

Sportclubs

Sportclubs moeten vanaf zondagavond 15 maart 18.00 uur dus ook dicht. B-fit in Middelharnis heeft op Facebook laten weten het abonnementsgeld te compenseren. Ook zijn ze bezig met het aanvullen van het online aanbod. Zo kunnen mensen toch nog vanuit huis sporten in hun eigen tijd.

Vitale beroepen

Er zijn dus uitzonderingen voor kinderen van ouders met vitale beroepen. Daarvan is zojuist een lijst gepubliceerd. het gaat om de volgende beroepen.

 • Zorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen
 • Leraren en personeel benodigd op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens
 • Openbaar vervoer
 • Voedselketen: de voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst
 • Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel, etc.
 • Vervoer van afval en vuilnis
 • Kinderopvang
 • Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt
 • Continuïteit hulpverleningsdiensten (politie en defensie zijn reeds vitaal verklaard)
  • meldkamerprocessen
  • brandweerzorg
  • ambulance zorg
  • GHOR
  • crisisbeheersing van de veiligheidsregio’s
 • Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente) (betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades).

Bron: Rijksoverheid

Extra opmerkingen

De ministers laten weten dat ze de ondernemers die het moeilijk hebben niet in de steek laten. Ze spreken ook hun dank uit voor de mensen die dag in, dag uit zorg verlenen.

Of het luchtruim gesloten gaat worden is nog niet bekend, ook daar wordt nog naar gekeken. Overigens heeft ook het CBR maatregelen getroffen. Tot en met ten minste 31 maart worden er geen rijexamens afgenomen.

Help iemand in deze tijden

In heel Nederland worden acties opgezet om anderen in de buurt te hebben. Zo zijn er mensen die te kwetsbaar zijn om de straat op te gaan in deze tijden. Voor hen zijn er acties opgezet. Zo kun je dus voor iemand de hond uitlaten of boodschappen doen. Op Goeree-Overflakkee is er een actie opgezet door dezelfde organisatie als de Secret Santa.

Corona-nieuws

We hebben de laatste dagen veel geschreven over het corona-virus op Goeree-Overflakkee. Om het overzicht niet kwijt te raken hebben we daarom een dossier opgesteld. Hierin kun je in een handomdraai alles vinden over het corona-virus op Goeree-Overflakkee.