Een cursus over de Kunstwereld in Parijs

Foto: Image by Edi Nugraha from Pixabay

De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert vanaf 20 maart een tweedelige cursus over de kunstwereld in Parijs, begin 20 ste eeuw.

Een cursus waar stil wordt gestaan bij Art Nouveau en Art Deco. Ook wordt er stilgestaan bij de muziek. Een verrassende combinatie! De cursus wordt gegeven door twee docenten die ieder de helft van de ochtend voor hun rekening nemen.

Verdeling

In twee ochtenden wordt u meegenomen naar deze vernieuwende en inspirerende periode in Parijs, toen het centrum van het artistieke universum!

Esther Kranendonk gaat in op de diverse nieuwe kunststromingen zoals het fauvisme en kubisme. Maar ze besteedt ook aandacht aan art nouveau en art deco. Namen die aan de orde komen zijn o.a. Matisse, Picasso, Bakst, Gontsjarova. De overstap naar andere kunstdisciplines is gemakkelijk te maken via de Russische balletten. Impresario Sergej Diaghilev nodigde de nu beroemde kunstenaars uit voor zijn décors en kostuums.

Dit is het aanknopingspunt naar de muziek! Het stokje wordt overgenomen door Hans van der Wulp.

Voor veel Russische kunstenaars zoals dansers en musici was Parijs een geschikte omgeving die schitterende mogelijkheden bood. Diaghilev wist rijkelijk te putten uit het aanbod van deze artiesten. Met het gezelschap Ballet Russe had hij veel succes, vooral toen hij de componist Igor Strawinsky wist te bewegen muziek voor zijn producties te schrijven. Maar liefst drie wereldberoemde balletten ontstonden binnen enkele jaren: de Vuurvogel, Petroesjka, en het Lenteoffer. De laatste was beter bekend als Le Sacre du Printemps.

Drie balletten die binnen korte tijd wereldrepertoire werden, niet alleen als ballet, maar ook als muziekuitvoering. In de cursus wordt ingegaan op het ontstaan van deze muziek. Hoe deze muziek aanvankelijk als ‘modern’ en onwelluidend werd beschouwd, maar later toch erg geliefd en succesvol bleek.

Meer informatie

De cursus bestaat uit twee momenten, beiden op vrijdagochtend; 20 en 27 maart. Beide dagen duurt de cursus van 10.00 tot 12.00 uur. Deze worden gehouden in de Voorstraat 35 in Sommelsdijk. De entree bedraagt € 25,- per persoon.

Aanmelden en betalen met voorkeur via www.kcego.nl of anders telefonisch: 06-20036979.