Haal je pakketje voortaan op bij de bushalte

Foto: Sam Fish

Het is bijna niet meer weg te denken; het online bestellen van spullen. Maar die spullen moeten ook bezorgd worden. Daar is nu iets op bedacht.

Door Sam Fish

“Het idee is om servicepunten te creëren,” zegt Mick Walvisch. Hij is een van de initiatiefnemers van de pakketkluizen. “Op dit moment rijden er zes verschillende busjes door de straten om pakjes te bezorgen. Met de GO Hub wordt dat al teruggedrongen, maar dat kan nóg beter.”

Het plan is om minstens 19 pakketkluizen te plaatsten op het eiland. “Dan zou iedereen op Goeree-Overflakkee binnen een straat van 500 meter hun pakketje moeten kunnen ophalen,” laat Mick weten. “Dat geeft voor iedereen minder stress. De verkeersveiligheid in de straten wordt beter, je hoeft niet de hele dag te wachten op de bezorger en je hoeft ook de buren niet lastig te vallen met je bestelling.”

Daarnaast is het ook nog goed voor het milieu. Wethouder Peter Feller laat weten dat zo’n 20 procent van de CO2 uitstoot komt van de mobiliteit. Dus als er op deze manier busjes geschrapt kunnen worden dan scheelt dat een hoop. “Dit is pas het derde punt in Nederland dus we zijn er nog lang niet,” laat Mick weten. “Maar er is ruimte voor 10.000 van dit soort servicepunten in Nederland. Alleen in Zuid-Holland zou dat al 1000 ritten per dag schelen.”

Afhaalpunten

Dan kun je natuurlijk denken ‘maar er zijn toch pakket afhaalpunten op Flakkee?’. Klopt. Maar die hebben bepaalde openingstijden. “Als je heel onregelmatig werkt komt zo’n servicepunt niet altijd uit. Dan is het al dicht als je klaar bent met werken of hij is juist nog niet open. Deze pakketkluizen zijn 24/7 te openen. Dus ook om 3 uur ’s nachts na het stappen.”

Het komt ook wel eens voor dat je meerdere pakketten verwacht die op verschillende dagen binnenkomen. Je kunt dat dan bij de GO Hub aangeven. Zij kunnen dan je pakketjes achterhouden en alles in een keer in de kluis stoppen.

Heel makkelijk

Op de P&R in Ooltgensplaat zijn 58 kluisjes geplaatst. Deze worden gevuld door de Goederenhub Goeree-Overflakkee. Die verzamelen alle pakketjes in Oude-Tonge en brengen alles rond met een elektrische bus. “Op dit moment is dat netwerk nog klein, want we zijn pas net begonnen,” zegt een woordvoerder van de gemeente. “Het is een beetje een wisselwerking. Als wij kunnen garanderen dat mensen met deze kluizen en de GO Hub heel makkelijk bij hun pakket kunnen, dan sluiten meer bedrijven zich aan. En hoe meer bedrijven zich aansluiten hoe meer van die servicepunten we gaan opstarten.”

Gewoon thuis

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je helemaal geen gebruik wilt maken van zo’n kluis. “ViaTim is ook aangesloten bij de GO Hub. Dat zijn mensen die bij hen thuis pakketten opvangen voor anderen,” legt Mick uit. “Dus dat is ook altijd nog en optie. En als je het echt thuis wilt laten bezorgen dan kan dat ook nog. Dan gaat de GO Hub fietskoeriers inzetten, mits de pakketten dat toelaten.”

Meer informatie

Wil je gebruik maken van de pakketkluizen en wil je precies weten hoe dat in zijn werk gaat? Kijk dan op www.izipack.nl/goeree. Daar vind je precies waar je de bijbehorende app kunt vinden en hoe je jouw pakket in de kluis krijgt.

Pakketkluizen geopend in Ooltgensplaat pakket