Dit is de beste voorlezer van Goeree-Overflakkee!

Alle finalisten en de jury bij elkaar. Foto: Sam Fish
Foto: Sam Fish

Een spannende dag voor acht basisschoolkinderen van Goeree-Overflakkee. Zij streden op dinsdag 11 februari tegen elkaar in de Flakkeese finale van het Voorleeskampioenschap.

Door Sam Fish

Het was geen makkelijk jurybesluit. “Jullie hebben het allemaal zo enorm goed gedaan,” laat Irene Naaktgeboren weten. Het was aan haar de taak om samen met mede-jurylid Wim Mastenbroek de winnaar te benoemen.

Publieksprijs

Terwijl de jury druk overlegt en een winnaar moet kiezen wordt er in de zaal gestemd voor de publieksprijs. De aanwezige familie, vrienden en andere belangstellenden doen dit door één of twee namen in te vullen op een briefje. En de prijs is een bijzondere, namelijk een boek dat nog uit moet komen! Het gaat om ‘Ons kasteel aan zee’ van Lucy Strange.

Na het tellen van de stemmen wordt de winnares bekend gemaakt. Het publiek koos voor Eelena van Enthoven. Zij was tevens de winnares van haar school, cbs de Hoeksteen in Ooltgensplaat. Ze las voor uit het boek ‘De avonturen van Max Kruimel’.

Voorleeskampioen

Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk maar om één prijs; de juryprijs. Alle acht kinderen willen deze prijs winnen. Dat houdt namelijk in dat ze in de kwartfinale terecht komen van de provincie Zuid-Holland. En het einddoel is natuurlijk voorleeskampioen van Nederland.

“De winnaar van de voorleeswedstrijd heeft een goede intonatie en mimiek tijdens het voorlezen,” zegt Irene. “Deze voorlezer weet precies waar de accenten moeten in te tekst en kijkt op de juiste momenten de zaal in. Precies genoeg en met de juiste emotie. Het was een genot om naar te kijken en te luisteren.”

“De Voorleeskampioen van Goeree-Overflakkee 2020 is geworden,” om spanning op te bouwen wordt de zaal gevraagd om een tromgeroffel door middel van stampen op de grond. “Loek Kant!” Hij vertegenwoordigt obs het Startblok in Oude-Tonge en las voor uit ‘Slimpie Dimpie Wonderkind’.

“Dit had ik niet verwacht,” zegt de verbaasde winnaar. “Ik had het wel gehoopt, natuurlijk. Dit is echt heel leuk.”

Oorkonde

Loek gaat naar huis met een boekenbon van € 10,-, een oorkonde voor zijn deelname en natuurlijk een plekje in de kwartfinale van Zuid-Holland. Ook alle andere deelnemers kregen een cadeaubon, maar dan van € 5,- en natuurlijk de oorkonde.

Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat al meer dan 25 jaar en elk jaar is er ook op ons eiland een wedstrijd. De winnaar daarvan doet mee in de strijd voor de provinciale winnaar. Op Goeree-Overflakkee ging de strijd eigenlijk tussen 10 leerlingen uit groep 7 en 8, maar helaas zijn er twee ziek. Zij mogen eventueel nog meedoen in Briele.

Reacties