Lekker en gezond ontbijten met de burgemeester

Foto: Sam Fish

Elk jaar is daar het nationaal schoolontbijt. Tijdens dit ontbijt wordt de basisschoolkinderen duidelijk gemaakt waarom het belangrijk is om te ontbijten. En dan nog het liefst gezond!

Door Sam Fish

Bij zo’n nationaal schoolontbijt ontbijten de kinderen in de klas op school. Erg gezellig natuurlijk. Maar in 250 gemeenten in Nederland wordt er een klas uitgenodigd om te komen ontbijten op het gemeentehuis! Dit jaar was het de eer aan groep 5 en 6 van obs Buten de Poorte uit Goedereede. “Toen we dat hoorden voelde dat natuurlijk wel als een hele eer,” laat directrice Sandra Bruggeman weten. En ook de kinderen waren erg blij. Ze reageerden alsof ze bij de koning op visite mochten.

Ontbijt

De klas, bestaande uit 21 leerlingen, bracht hun eigen ontbijtje mee. Lekkere harde en zachte broodjes, eierkoeken, crackers, krentenbollen en zelfs bolussen. Allemaal gesponsord door Bakkerij Akershoek. Een zoet ontbijtje op z’n tijd moet tenslotte gewoon kunnen.

“Ik vind het heel gezellig dat jullie hier bij mij komen eten,” zegt burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman als iedereen een plekje heeft gevonden. “Ik ben zelf geen ochtendmens, maar ik weet hoe belangrijk het is om te ontbijten. En daarom neem ik wel altijd de tijd om even te ontbijten met een boterham of yoghurt met fruit. En dat is dan ook meteen het thema voor deze week. Neem de tijd voor het ontbijt.”

Vragen

Het is niet elke dag dat je mag ontbijten met de burgemeester en dus hebben de kinderen vragen voorbereid. Zij die durven mogen allemaal één vraag stellen. En die gaat alle kanten op. “Slaapt u in een prinsessenbed?” “Nee, ik slaap in een normaal bed.” “Wat ontbijt u elke dag?” “Ik begin de dag met een boterham met kaas of een schaaltje yoghurt met fruit.” “Heeft u kinderen? “Jazeker, ik heb vijf kinderen. Twee meiden en drie jongens.” “Vindt u het leuk om burgemeester te zijn?” “Ik vind het ontzettend leuk, het is echt een aanrader!” “Heeft u huisdieren?” “Ja, een poes.” “Waarom bent u burgemeester geworden?” “Het is mooi om iets te kunnen betekenen voor andere mensen.”

Cadeautje

Traditiegetrouw geeft de gemeente na het schoolontbijt ook een cadeautje. Dit kan zijn in de vorm van een donatie aan een landelijk gekozen doel. Of de gemeente geeft iets direct aan de klas die komt ontbijten. Dat laatste is waar de gemeente Goeree-Overflakkee elk jaar voor kiest. De klas uit Goedereede krijgt, in samenwerking met de bibliotheek, twee gastlessen. “Jullie krijgen allemaal het boek ‘Superjuffie’ en de bijbehorende verfilming. En de bibliotheek komt langs om daar alles over te vertellen,” laat de burgemeester weten. “Ik hoop dat jullie gaan genieten van het cadeau. En bedankt voor het lekkere en gezellige ontbijt!”

Nationaal schoolontbijt 2019

Reacties