Basisschoolleerlingen Ooltgensplaat bouwen aan Fort

Foto: PR Gemeente Goeree-Overflakkee

Groep 7 en 8-leerlingen van de basisscholen in Ooltgensplaat brachten een bijzonder bezoekje aan het Fort. Ze mochten op woensdag 16 en donderdag 17 oktober een kijkje nemen op de bouwplaats.

Fort Prins Frederik wordt op het moment gerestaureerd. Zo wordt er hard gewerkt op de geschutstoren in oude staat te herstellen. De kinderen mochten een kijkje nemen. En daarna zelfs zélf met metselgereedschap aan de slag.

Toekomstige restauratie-timmerman of metselaar?

De betrokkenheid van de leerlingen bij de restauratie en de toekomst van het fort is groot. Ze luisterden aandachtig naar het verhaal van organisator Johan van Oosterhout. Hij was aanwezig namens Restauratie Opleidingen Nederland. Hij vertelde de kinderen over de (militaire) geschiedenis van het fort en de gebruikte materialen.

Vervolgens werden de leerlingen in een huifkar van de school naar het fort gebracht. Het ontvangstcomité daar bestond uit wethouder Daan Markwat en aannemer Heijmans. De wethouder vertelde over het belang van de restauratie van het fort voor Ooltgensplaat en het eiland. Hij vindt het belangrijk dat kinderen kennis maken met het restauratie vak. “Je kunt piloot of wethouder worden. Maar ook metselaars, restauratie-timmermannen en architecten zijn hard nodig. Ik kan me voorstellen dat een aantal van deze leerlingen dit later ook graag wil doen. We zullen hen hard nodig hebben!”

Zelf aan de slag

De leerlingen kregen een rondleiding langs de geschutstoren. Het was daarna hun taak om zelf een muurtje op te metselen. Met een mooi certificaat, een houten waterpasje en een timmermanspotlood gingen de leerlingen voldaan in de huifkar terug naar school.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen