Obs J.C. van Gent halve eeuw oud

Foto: Sam Fish

Openbare basisschool de J.C. van Gent in Sommelsdijk viert dit jaar haar vijftig jarig bestaan. Op zondag 14 april was de grote dag, maar dat werd voor het gemak maar even doorgeschoven naar maandag 15 april.

Door Sam Fish

Om het prachtige jubileum te vieren werd er vijf meter cake besteld waar alle kinderen en docenten lekker van mochten snoepen. Onder wie ook juf Tea de Vos. Zij werkt van het hele team al het langst op de basisschool, namelijk al 36 jaar. “Klopt, 40 jaar in het onderwijs, maar 36 jaar op de Van Gent,” beaamt ze. “Het gebouw werd in 1969 gebouwd en vernoemd naar een leraar van de oude school aan de Binnenweg in Sommelsdijk die in 1960 overleed.”

Sinds het bouwen van de school is er al zes keer iets bij gebouwd. “Ik heb ze alle zes meegemaakt. In het begin ging de aanbouw ook de hoogte in, maar de laatste paar aanbouwen zijn allemaal begane grond gebleven,” vertelt ze. “Het is altijd apart om een gebouw op die manier te zien veranderen, maar het was nodig.”

J.C. van Gent
Natuurlijk vindt iedereen zijn eigen school de beste school, om wat voor reden dan ook. Maar elke school heeft ook een eigen sfeer en karakter. “De J.C. van Gent is heel saamhorig,” zegt Tea. “Ik heb het zelf altijd ervaren als een school waar alles met, voor en door elkaar gebeurt. Het is één grote familie die alles samen doet.” De afgelopen jaren is dat helaas wel iets minder geworden. “Ja, door de verschuivingen binnen het lerarenteam is dat wel veranderd, maar de saamhorigheid is er nog altijd en het blijft dé school van Sommelsdijk.”

Veranderingen
Door de jaren heen is ook het nodige veranderd. “Natuurlijk het overduidelijke; we zijn digitaler geworden,” vertelt ze. “Daarnaast zijn de kinderen ook wel wat mondiger dan vroeger, ouders ook trouwens, en de school is wat zakelijker geworden. Maar het kan ook niet anders dan dat een school veranderd in een halve eeuw. En het is ook nodig, vind ik.”

Ook voor Tea persoonlijk zijn er dingen veranderd. “Ik gaf altijd les aan groep 1, dat deed ik tot twee jaar geleden,” laat ze weten. “Dat vond ik fantastisch. Ik houd van kinderen, helemaal die kleintjes. Maar de directrice zei dat mijn manier van lesgeven heel erg tot zijn recht zou komen bij groep 4, dus daar zit ik nu. Dat zijn ook schatjes hoor. En het is altijd grappig om te zien dat ik nu kinderen in de klas heb van wie ik ook de ouders heb lesgegeven.”

De school viert het jubileum niet groots, alleen met de cake. Maar smaken deed het zeker!

Juf Tea met een meter cake. Zij is de langst werkende leerkracht op de J.C. van Gent. Foto: Sam Fish

Reacties