Maasje en Joan weer terug uit Malawi

Foto: PR Joan Melgers

Joan Melgers en Maasje van ´t Veld mochten tijdens de voorjaarsvakantie samen met Edukans naar Malawi om zich daar in te zetten voor eerlijk onderwijs. De docent en leerling zijn inmiddels weer in Nederland en kijken terug op een bijzondere week.

Door Sam Fish

“De overgang qua temperatuur was heftig, maar het was een fantastische reis,” vertelt Maasje. “Ik heb ontzettend veel gezien en meegemaakt. Zo’n kans krijg je geen tweede keer. We vinden het ook echt heel tof dat we mee mochten van de RGO.” De reis was bedoeld om het onderwijs een duwtje in de goede richting te geven. “Ze hebben daar een hele andere manier van lesgeven, heel passief eigenlijk. De docent schrijft op het bord en de kinderen schrijven het over,” vertelt Joan. “De klassen zijn enorm met soms wel honderd leerlingen in één ruimte. Maar een paar van hen krijgen de kans om antwoord te geven op een vraag van de docent. Wij hebben daar Active Learning geïntroduceerd, dat is een manier van lesgeven waarbij de kinderen meer aan het werk gaan en dus actiever bezig zijn met de stof. Die verandering is natuurlijk niet direct, maar je zet ze ermee aan het denken.”

Docent Joan en leerling Maasje hebben in Malawi samen de handen uit de mouwen gestoken voor de meiden. “Ze denken vaak dat meiden dommer zijn, maar het feit is dat ze niet altijd naar school kunnen. Ze zijn zwanger, de route naar school is te gevaarlijk, dat speelt allemaal mee. Jongens hebben daar dus veel meer kansen,” legt Joan uit.

“Wij hebben de meiden vooral laten weten dat ze alles kunnen wat jongens ook doen, als je maar hard genoeg werkt,” zegt Maasje. “Iedereen moet gelijk behandeld worden. We hebben veel gediscussieerd over taboe onderwerpen als homoseksualiteit, kind huwelijken, SOA’s en tienerzwangerschappen.”

Communicatie
Dat klinkt natuurlijk allemaal hartstikke fantastisch, maar echt makkelijk was het niet altijd. “Alle communicatie verliep in het Engels, maar mijn buddy sprak heel gebrekkig Engels,” vertelt Maasje. “Het moest een beetje met handen en voeten, veel gebaren en dingen aanwijzen, maar uiteindelijk kwam het altijd wel goed. Aan het einde van de reis hebben we elkaar een brief geschreven in het Engels en die van haar was helemaal foutloos. Schrijven ging dus een stuk beter dan praten.”

Edukans
Edukans strijdt voor gelijkheid in het onderwijs. Zo moeten meisjes dezelfde kansen krijgen als jongens, maar dat is niet altijd even makkelijk. Zo is voor veel meisjes de route naar school te gevaarlijk om af te leggen of kunnen ze niet naar school omdat ze ongesteld zijn. Daarom heeft Edukans bij de school speciale wc’s geïnstalleerd zodat de meisjes gewoon elke dag naar school kunnen. Voor de meiden die een gevaarlijke route moeten afleggen zijn fietsen geregeld. Zij mogen daar gebruik van maken tot ze van school gaan en dan wordt hij doorgegeven aan het volgende meisje.

“Daarnaast krijgen de leraren nog twee jaar begeleiding van Edukans om stappen te zetten naar het actievere onderwijssysteem dat wij hebben geïntroduceerd,” laat Joan weten. “Als Edukans een school helpt dan is dat een traject van drie jaar, ze zitten nog maar aan het begin.”

Geld inzamelen
Om mee op reis te mogen met Edukans moet er wel geld worden betaald. “Dat bedrag wordt bepaald aan de hand van het aantal leerlingen op school. Voor ons is dat bedrag tienduizend euro,” zegt Joan. “Op dit moment staat de teller op 2349 euro.” Gelukkig zijn er nog een aantal acties waar geld uit gaat komen. “Er komt een sponsorloop aan, een zwemestafette, we gaan pannenkoeken verkopen, we gaan een dagje helpen bij Goed voor Goed en dan is de dagopbrengst voor Edukans en daarnaast gaan we nog een aantal presentaties geven waar we ook geld mee ophalen.”

Het ophalen van het geld kan tot de volgende lichting scholen op reis gaan met Edukans, volgend jaar oktober. “Maar iedereen is welkom om te doneren. Hoe meer geld voor Edukans, hoe meer fantastisch werk ze kunnen verrichten,” aldus Joan. Doneren aan Edukans namens de RGO kan via de website rgo-middelharnis2.inactievooredukans.nl.

'

Reacties

article
13278
Maasje en Joan weer terug uit Malawi
Joan Melgers en Maasje van ´t Veld mochten tijdens de voorjaarsvakantie samen met Edukans naar
https://goeree-overflakkee.nieuws.nl/onderwijsgo/13278/maasje-en-joan-weer-terug-uit-malawi/
2019-03-20T08:43:49+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/120/2019/03/20084140/WhatsApp-Image-2019-03-20-at-08.44.52.jpeg
edukans, Joan Melgers, Maasje van 't Veld, Malawi, Middelharnis, RGO
Nieuws, Onderwijs